Галицький суд міста Львова продовжив перебування під вартою для двох добровольців батальйону ОУН. Незаконне зберігання зброї, тероризм та повалення конституційного ладу – такий список обвинувачень проти підсудних. На захисті бійців – повна зала активістів та бійців АТО.

У судовій залі ажіотаж. У серпні 2016 року затримали чотирьох хлопців, які буцімто готували теракти на залізниці Львівської області. У них знайшли зброю та боєприпаси. Майже півроку тривало слідство і цього тижня до статей обвинувачення додали ще й 109-ту – змову з метою захоплення державної влади. Підсудні з таким трактуванням не погоджуються.

«Слідство не має аргументів, щоб засудити нас за статтею «тероризм», немає вагомих доказів, тому вони вирішили додати нам статтю 109 – змова до повалення державного ладу, щоб ми далі перебували в СІЗО, вони розуміють, що давши нам статтю по зброї, ми отримаємо умовні терміни, тому вони затягують процес», – запевнив обвинувачений Роман Парамущак.

Захисник запевняє, докази слідства не обґрунтовані. Із незаконним зберіганням зброї, кажуть, погоджуються, але тероризм та захоплення влади – це вже занадто.

«Вони як доказ беруть переписку із соціальної мережі СБУ, наслухавшись, начитавшись переписок, а це можна почитати в будь-якого нормального українця, який не задоволений владою, вважають, що хлопці хотіли захопити держану владу», – зазначив адвокат підсудних Владислав Добуш.

Прокурор же не багатослівний, вимога сторони обвинувачення одна – продовжити запобіжний захід утримання під вартою. Загалом же у всіх в обвинуваченні вказано статтю 109, яка передбачає від 5 років позбавлення волі, та 263-ту – незаконне поводження із зброєю, яке передбачає від 3 до 7 років позбавлення волі. Також двом особам інкримінують статтю 14 (ч. 1) та ст. 258 (ч. 2), підготовка до вчинення терористичних актів за попередньою змовою групою осіб, одного з підсудних звинувачують за статтею 345 (ч. 2) - спричинення тілесних ушкоджень працівнику правоохоронного органу під час виконання службових обов’язків.

Відпустити хлопців з-під варти просять батьки та друзі затриманих. Мати Василя Шпіка не приховує емоцій. Син 16-річним пішов на війну, а в 19 «став» терористом. Під час затримання його поранили, тож зараз йому потрібна реабілітація, яка в СІЗО неможлива.

«Нікому не передати почуття матері, переживання за свого сина, який є дійсно патріотом України і коли інкримінують зовсім інше – це дуже важко. Я прошу, щоб мого сина не утримували під вартою, бо півроку минуло, нога не реабілітується», – просить мати підозрюваного Галина Шпік.

Після кількагодинної наради суд все ж задовольнив прохання прокуратури. Цього разу обійшлось без сутичок, Тож щонайменше до 27 березня добровольців утримуватимуть у слідчому ізоляторі.