guta peniackaНа Львівщині готові спільно з польською стороною відновити зруйнований пам’ятник у колишньому селі Гута-Пеняцька, до річниці вшанування пам’яті загиблих поляків – 28 лютого. Про це заявив секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, пише Радіо Свобода.

Однак наразі Україна не отримала відповіді від Польщі. Українська сторона вимагає від польської також сприяти у відновленні чотирнадцяти пам’ятників і надмогильних плит загиблим у роки війни українцям.

Частина пам’ятника у Гуті-Пеняцькій – хрест – був зруйнований вибухівкою 8 чи 9 січня. Працювали професіонали, зазначили Радіо Свобода поліцейські. Слідство триває і порушено кримінальне провадження за статтею 161 Кримінального кодексу – «приниження національної гідності, розпалювання міжнаціональної ворожнечі».

Місцева влада Львівщини заявила, що це була диверсія, щоб спровокувати і посилити конфлікт між Україною і Польщею. Те, що була здійснена провокація, переконані у Генконсульстві Польщі у Львові. Секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета наголосив, що почерк злочинців у Гуті-Пеняцькій аналогічний до всіх, що простежувався у Польщі протягом 2014-2016 років щодо українських пам’ятних місць, а також до того, що сталось днями у Биківні на Київщині.

«Це була чітко спланована диверсійна акція. Чітко простежується, що були добре підготовлені люди. Це зроблено третьою стороною, це вигідно країні, яка веде війну з Україною. У Биківні той самий почерк, що у Гуті-Пеняцькій. Російські спецслужби не дрімають і роблять все можливе, щоб загострити відносини між Україною та Польщею», – каже Святослав Шеремета.

За словами представника державної комісії, місцева влада Львівщини запропонувала польським колегам спільно відновити пам’ятник у Гуті-Пеняцькій до 28 лютого, коли вшануватиметься річниця трагедії, коли у 1944 році німецькі каральні органи вбили мирне населення, а село цілком спалили. Однак українська сторона наполягає на тому, що паралельно потрібно відновити і знищені пам’ятники і надмогильні плити українцям у Польщі. А таких актів вандалізму були вчинено чотирнадцять протягом 2014-2016 років. У Гуті Пеняцькій українці одразу відчистили плити від фарби і написів. Тим часом у Польщі нічого не робиться щодо українських пам’ятників, каже Святослав Шеремета. Для прикладу, торік образливі написи було зроблено провокаторами на могилі 62 «упівців», які у 1945 році загинули у бою з військами НКВС. Цей пам’ятник встановлено за погодженням із польською владою.

«Ми просили усунути написи, але до цього часу ці написи залишились. Цього тижня українська делегація поїде туди, щоб очистити, якщо місцева влада Польщі нездатна це зробити», – наголосив Святослав Шеремета.