palac besiadeckiАби відремонтувати палац Бесядецьких, що у центрі Львова, потрібно уже не 26 млн 770 тис. грн, а приблизно 50 млн грн. Львівський національний університет ім. І. Франка, який опікується будівлею, уже вдруге подає проект у Посольський фонд США для виділення коштів на реставрацію будинку.

Про це йдеться у відповіді Львівського національного університету ім. І. Франка на інформаційний запит ІА ZIK щодо стану палацу Бесядецьких.

В університеті нагадали, що упродовж минулого року були проведені роботи з убезпечення території палацу і самої будівлі від сторонніх осіб, вивезено усе сміття, проведено ремонти з перекриття даху. Також проводились поточні роботи для недопущення подальшого руйнування історичної пам’ятки.

«Університет продовжує працювати над залученням коштів для проведення реставраційно-ремонтних робіт будівлі на площі Галицькій, 10, – йдеться у відповіді. – Зокрема, минулого року університет подавав проект у Посольський фонд США для виділення коштів на реставрацію будинку. Цього року університет актуалізовує свою пропозицію і має намір знову подавати проект на розгляд Посольського фонду Сполучених Штатів Америки».

Окрім того, цьогоріч ЛНУ подав Концептуальну записку у Міністерство освіти і науки України щодо реставрації будівлі на площі Галицькій, 10. Пропозицію буде розглянуто на засіданні Комісії з розгляду державних інвестиційних проектів суб’єктів інвестиційної діяльності, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України. Якщо комісія визнає доцільним розроблення державного інвестиційного проекту реставрації будівлі на площі Галицькій, 10, то ремонтні роботи розпочнуться найближчим часом.

Згідно із попередніми розрахунками, для реставрації будівлі на пл. Галицькій, 10 потрібно близько 50 мільйонів гривень. У бюджеті університету на 2017 рік з метою недопущення руйнування пам’ятки архітектури передбачено один мільйон гривень на поточні ремонтні роботи.

Як повідомлялося, у центрі Львова колишній палац Бесядецьких уже майже рік стоїть закритий. Після того, як пам’ятку очистили від сміття, там не проводять жодних робіт. На брамі повісили колодку, будівлю охороняють.

Нагадаємо, кoлишній палац Бесядецьких раніше був схожий на громадську вбиральню. У місці, де за радянських часів була бібліотека, – руїни. Реставратори і представники міської і обласної влади заявляли, що відповідальний за це нищення лише Львівський національний університет ім. І. Франка, якому передали палац у власність.

Загальна вартість робіт, необхідних для відновлення палацу Бесядецьких, станом на листопад 2015 року становила 26 млн 770 тис. 365 грн.

Після розголосу у ЗМІ працівники університету прибирали палац. З приміщення і території навколо нього вивезли сміття, а сам будинок закрили, аби після проведених робіт він знову не перетворився на клозет.