yuhnovskiy 1Вчора перше засідання провела науково-експертна група під головуванням Ігоря Юхновського. Обговорили питання відповідності земельної ділянки колишнього гірничо-хімічного підприємства «Сірка» у Яворівському районі вимогам до облаштування полігону та будівництва об’єктів поводження з твердими побутовими відходами, повідомили у прес-службі львівської мерії.

Також учасники науково-експертної групи погодили питання, які будуть опрацьовувати на наступних засіданнях – зокрема: питання рекультивації та виконання стабілізаційних робі на полігоні в Грибовичах, забезпечення вивезення сміття з міста, розробку навчальних програм для мешканців щодо здійснення сортування сміття та зменшення кількості побутових відходів.

«Ця комісія створена для того, щоб зрозуміти, чи запропонована ділянка у Яворівському районі може бути для облаштування полігону і об’єктів, пов’язаних з переробкою відходів. В понеділок був робочий виїзд частини комісії на саму територію і первинний огляд ділянки», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Я був на виїзді на Яворівщині разом з експертами. Також ознайомився з документами. Думаю, у спеціалістів та експертів будуть серйозні застереження до цієї ділянки щодо її придатності для реалізації там такого проекту», - розповів Юрій Зима, доцент Національного лісотехнічного університету України, кандидат технічних наук.

«Це не найкраща ділянка, але треба виходити з того, що ми маємо», - у свою чергу сказав В. Дяків, кандидат геологічних наук, доцент кафедри екологічної та інженерної геології і гідрогеології Львівського національного університету імені Івана Франка.

Після обговорення та озвучення думок усіх представників, комісія не винесла позитивного рішення щодо земельної ділянки у Яворівському районі.

«Ми думаємо, як найпростіше і якнайшвидше вирішити питання міста. Ми не змогли винести позитивного рішення щодо придатності цієї ділянки, аби там збудувати завод», - додав Ігор Юхновський.

На наступному засіданні планують зосередити детальну увагу на ситуації з полігоном у Грибовичах та розроблені стратегії формування у мешканців Львова культури поводження з ТПВ.