1 kranСуд підтримав позицію ГУ Держпраці щодо заборони КП "Золочівводоканал" автомобільного крана, який створює загрозу життю та здоров’ю людям. Про це повідомляє Status Quo.

Львівський окружний адміністративний суд вирішив задовольнити повністю позовну заяву ГУ Держпраці у Львівській області до міського комунального підприємства "Золочівводоканал" щодо заборони  експлуатації  автомобільного крана, який створює загрозу   життю та здоров’ю людям.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що в результаті проведеної перевірки були виявлені факти порушення вимог чинних нормативно-правових актів з охорони праці, які створюють загрозу життю та здоров’ю працівників  Міського комунального підприємства  "Золочівводоканал" і які не були своєчасно усунені на момент проведення позапланової перевірки.

Зокрема, під час контрольного заходу було встановлено, що на автомобільному крані КС-3575 А  не працюють обмежники робочих рухів для автоматичної зупинки (прилади безпеки). Водночас  не проведено позачерговий технічний огляд автомобільного крана після закінчення граничного строку його експлуатації. Разом з тим не отримано дозвіл на експлуатацію крана від спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з промислової безпеки та охорони праці. Окрім цього, не проведено навчання відповідальних працівників за  вантажопідіймальний кран,  що є порушенням статті 18 Закон України "Про охорону праці". Ця стаття передбачає, що такий  працівник під час прийняття на роботу і в процесі роботи повинен проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків.