bestpharmГосподарський суд Львівської області відмовив у задоволенні позовів компаній ТОВ «Торговий дім “Медсервіс”» та ТОВ «Галич-Мед» до АМКУ щодо скасування штрафу регулятора за їх змову на торгах Пустомитівської центральної районної лікарні (Львівська обл.) щодо закупівлі медичних препаратів за 1,54 млн грн. Про це свідчать рішення суду від 18 та 25 квітня, повідомляють «Наші гроші. Львів».

ТОВ «ТД Медсервіс» почало отримувати держпідряди через рік після заснування у 2012 році, і з того часу назбирало підрядів на 51,62 млн грн, з яких через систему «Прозорро» – 23,71 млн грн. З моменту переходу замовників у «Прозорро» компанія жодного разу не конкурувала з «Галич-Медом», тому що з того часу остання взагалі не брала участі у публічних закупівлях. Що стосується закупівель у ВДЗ, то, щонайменше з початку 2016 року фірми на закупівлях не перетинались.

Попри це, 31 січня 2017 року Служба безпеки України у Львівській області звернулась з листом до Львівського ОТВ АМКУ щодо проведення перевірки на дотримання вимог конкурентного законодавства фармацевтичних «Галич-Меду» та ТД «Медсервіс».

Львівські антимонопольники зафіксували спільну участь цих компаній на закупівлях Пустомитівської центральної райлікарні у 2015 році і дослідили ці тендери. Регулятору вдалось виявити обставини, які свідчать про узгодженість дій між фірмами.

Як повідомляли «НГ.Львів», йшлось про завірені одним на двох нотаріусом декількох довідок, схожість в оформленні документів, спільні постачальники. Номери довідок про відсутність судимостей мали послідовні порядкові номери, а запит на їх одержання подавала одна особа з зазначенням одного і того ж контактного номера.

За результатами перевірки двох тендерів, торік 23 листопада на кожну з компаній було накладено по 136 тис. грн штрафу.

У січні 2018 року обидві компанії окремими позовами оскаржили ці рішення львівського відділення АМКУ у судовому порядку.

Фірми наполягали, що висновки антимонопольників щодо змови є безпідставними, адже регулятор дослідив не оригінали документів, а копії, які були нерозбірливими та нечитабельними. Також, заявили в компаніях, у рішенні відсутні докази отримання довідок однією і тією ж особою, а судження про те, що «Галич-Мед» не був зацікавлений у виграші – є суб’єктивним, адже місцеве відділення АМКУ не змогло встановити факту спотворення результатів торгів.

18 квітня ТД «Медсервіс» отримав відмову у задоволенні позову від судді Петра Манюка, а 24 квітня «Галич-Мед» програв львівському АМКУ за рішенням судді Зоряни Горецької. Цікаво, що думки різних суддів збіглись дослівно – рішення дублюються структурно, змістовно, граматичними, пунктуаційними та іншими помилками у тексті.

Нагадаємо, ТОВ «Галич-Мед» належить львів’янці Любові Ковальчук, а ТОВ «ТД Медсервіс» – львів’янину Володимиру Тиховичу. Він же володіє ТОВ «НДВП “Екологія”». Торік у січні АМКУ оштрафував  «Екологію» Тиховича за змову із ТОВ «ЗУЦ “Медсервіс”» на торгах Жовківської ЦРЛ (Львівська обл.). ЗУЦ «Медсервіс» належать Валентину Шевкісу, екс-учаснику згаданої «Екології», який раніше був прописаний у квартирі на вул. Городоцькій у Львові, де зараз, за даними ЄДР, прописаний Володимир Тихович. Також відомо, що син Валентина Шевкіса, Валерій Шевкіс, раніше був керівником ТД «Медсервіс».