1 Busk. Palats grafa BadeniУправління будинками Буська сьогодні підписало угоду з ДП «Базис Сервіс» на реставраційні роботи з ліквідації аварійного стану покрівлі пам’ятки архітектури палацу Бадені ХІХ століття.

Про це стало відомо із сайту публічних закупівель ProZorro, передає Дивись. Інфо.

Тендер вартістю 417 695 гривень (без ПДВ) був оголошений сьогодні і сьогодні ж підписана угода із дочірнім підприємством «Базис Сервіс». Жодна тендерна документація, зокрема і договір, відсутні на сайті публічних закупівель.

Натомість в описі предмету закупівлі зазначено, що йдеться про реставраційні роботи з ліквідації аварійного стану покрівлі пам’ятки архітектури палацу Бадені ХІХ ст. м-н Незалежності,8  м.Буськ Львівська обл. Площа покрівлі – 368 м.кв.

Строк поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг: 15 травня 2018  —  30 вересня 2018.

Єдиний учасник і переможець торгів – ДП «Базис Сервіс» – працює на ринку майже 14 років. Засновником ДП є ПП «Базис», а бенефіціаром Іван Луківський. Торік компанія отримала тендерів на понад мільйон 266 тисяч гривень: три від Управління будинками Буська, два – від Буського виконкому і один – від Буської міської ради. 2016-го «Базис Сервіс» отримало три тендери від Буського виконкому на загальну суму на понад 400 тисяч гривень.

Палац Бадені — родинний маєток графа Казимира Фелікса Бадені.

Палац побудований у 1810 році. Першими власниками маєтку були Мієри, які з другої половини ХVІІІ ст. володіли навколишніми землями. У 1819 році Войцех Мієр продав маєток в Буську. З часом буський маєток купив Фелікс Мієр, двоюрідний брат Войцеха. Він його передав у спадок своєму сину Генріку, а той своїй дружині — львівській акторці Анні Вієрер. Саме після неї замок перейшов у спадок до племінників її чоловіка – братів Бадені, синів Цецилії Мієр. Сталося це у 1876 році.

Після приходу радянської влади палац починає занепадати. З 1961 року тут містилась військова частина, тому з внутрішнього декору палацу мало що залишилось.

Військова частина була розформована у 2004 році, та маєток простояв порожнім ще п’ять років, після чого його передали на баланс МВС, яке 2009 році планувало зробити в ньому пункт для нелегальних мігрантів, але через сильний спротив громадськості проект так і не відбувся. Відтак 2016 року було прийняте рішення про передачу палацу Бадені у власність територіальної громади Буська. У листопаді 2016 року у колишньому панському маєтку сталася пожежа, яка пошкодила 150 метрів квадратних покрівлі та перекриття.