ZIK

Сьогодні, 1 грудня, під львівською Ратушею зібралися мешканці мікрорайнів Рясне, Левандівка, Кам’янка, Білогорща. Люди виступають проти виділення ЛКП «Львівспецкомунтранс» земельної ділянки під сміттєсортувальну лінію на вул. Т. Шевченка, 327г.

Пікетувальники наголошують, що рішення про надання Львівспецкомунтрансу дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. Т. Шевченка, 327г порушує законодавство та права громадян. Сміттєсортування, сміттєпресування чи сміттєперевантаження має законодавчі межі та обмеження. Будь-яка така діяльність є виробництвом підвищеної екологічної небезпеки, а відтак може вестися лише після підготовки матеріалів щодо оцінки впливу на стан довкілля та громадського обговорення. Станом на 1 грудня відсутнє техніко-економічне обґрунтування для ведення такого господарства на цій ділянці, тому там не можна вести ніякого господарства.

Відтак, пікетувальники вимагають від депутатів не виділяти Львівспецкомунтрансу ніякої ділянки у межах мікрорайнів Рясне, Левандівка, Білогорща. А цю землю у межах промзони виставити на аукціон для створення індустріального парку чи комунального логістичного парку із залученням закордонних інвестицій. Крім того, люди вимагають, аби депутати пішли на зустріч ЛОДА і домовились про спільне вирішення питання нової ділянки під завод чи сміттєпереробний комплекс, адже за словами голови ОДА, документи та ділянка (Яворівська сірка) вже готові до початку робіт.

Також мешканці вищезгаданих районів вимагають виконати екологічну програму Львова на 2012-2016 рр. та створити ландшафтний парк «Білогорська долина» між Рясним, Білогорщею та Левандівкою.

У разі невиконання вимог люди звернуться у СБУ, НАБУ, МВС про притягнення до персональної відповідальності всіх осіб, що будуть причетні до цього злочину. Крім того, вони не припинятимуть протести, блокування та пікетування.

Депутат Михайло Дідух водночас повідомив, що питання №29 щодо виділення земельної ділянки буде знято з порядку денного.

«Ми досягли того, що це питання міський голова зняв з порядку денного, і воно на сьогодні розглядатись не буде. Як буде далі – загадка. Тому ми повинні тримати руку на пульсі, дивитися і чекати. Я сподіваюсь на діалог міста з громадою, як ми повинні діяти далі», – заявив Дідух.

Нагадаємо, депутати Львівської міськради на сесії 10 листопада розглядали питання виділення землі на вул. Шевченка, 327г у мікрорайоні Рясне під сміттєпереробний завод. Однак міські обранці перенесли його розгляд, щоб детальніше усе вивчити і обговорити з мешканцями.

17 листопада мешканці Рясного провели громадські слухання, де одноголосно висловилися проти того щоби 10 га землі поблизу їх домівок віддали під переробку сміття. До цих вимог також долучилися представники громади Білогорщі, Левандівки, Рясне-2 та Рясна-Руська. Вимоги людей підтримав також голова Львівської ОДА Олег Синютка, а начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич поінформував, що у випадку з переробкою сміття на Рясному від ЛМР в екологічну інспекцію не надходило жодного документу.

Враховуючи думку громади, питання виділення землі на Рясному під роботи зі сміттям було винесене 21 листопада на обговорення на відкритому засідання комісії з архітектури, містобудування та охорони історичного середовища. Голова комісії Ігор Телішевський поінформував, що на засідання було офіційно запрошено керівника ЛКП «Львівспецкомунтранс» Тараса Стефанишина, але він не з’явився, зіславшись на те, що його особисто не кликали. Члени комісії одностайно проголосували проти виділення землі.

Позицію ЛМР на засіданні представила керівник юридичного департаменту Галина Пайонкевич, яка повідомила громаді та депутатам, що рішення про виділення землі, можливо, було «неправильним управлінським рішенням» і у такому вигляді на наступну сесію не піде. А коли мова зайшла про підприємство, яке вже готове пресувати там сміття, то п. Пайонкевич спочатку відговорювалась, а коли її затисли фактами, то відповіла, що при такому формулюванні питання громада відповіді не отримає. І під крики «Ганьба!» залишила залу. /pid_lvivskoyu_ratusheyu_lyudy_vymagayut_ne_vydilyaty_zemlyu_na_ryasnomu_dlya_1001041