Львівська газета

Львівська міська рада внесла зміни до Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей – мешканців Львова

Львів подбає про те, аби родини загиблих військовослужбовців АТО й інваліди 1-2 групи могли купити гідне житло. Для цього місто виділяє з бюджету кошти, які доповнять передбачене державою фінансування. Також Львів виділяє кошти на реабілітацію та санітарно-курортне оздоровлення інвалідів I-III групи.

«Попередньо у вересні ми прийняли такі зміни, але передбачили лише кошти на спинальників і ампутантів. А от коли почали працювати спільно комісією з управлінням соціального захисту для розробки положення, то ми стикнулися з такою несправедливістю: може хлопець і не спинальник, і не ампутант, але інвалід, у нього немає внутрішніх органів, він також потребує лікування і оздоровлення», – розповіла Олена Пасевич, депутат Львівської міської ради.

За її словами, розширене положення дозволить інвалідам I-III групи проходити реабілітацію. Відтак, інвалідам I групи передбачено 50 тисяч гривень, II групи – 10 тисяч гривень, III групи – 8 тисяч гривень.

Аби кошти використовували цільово на лікування, робоча група розробила спеціальний механізм: «Хлопці будуть відкривати спеціальний рахунок в банку, де кошти переказуватимуть суто за договором на реабілітацію або санітарно-курортне лікування. Тобто їх не можуть використати на щось інше», – зазначила Олена Пасевич.

Це стало можливим завдяки тому, що у комплексній програмі на оздоровлення дітей було передбачено 7,6 мільйонів гривень, але використано лише 3,4 мільйони гривень. Відтак, 2,3 мільйона гривень віддають на дофінансування купівлі квартир, 1 млн 180 тисяч гривень – на реабілітацію.