dsc04180 5b4356f48e05aНещодавно у системі Prozorro завершився тендер на розробку проекту створення нового об’єкту природно-заповідного фонду. До кінця 2018 року представники Національного лісотехнічного університету України працюватимуть над проектом створення ботанічного заказника загальнодержавного значення «Малополіський шафран», повідомляє 032.ua.

Перед переможцями тендеру стоїть завдання: підготувати наукове обґрунтування, картографічний матеріал та розробити правовий режим охорони й використання території, яку пропонують до заповідання. Вартість робіт становить 69 тисяч гривень.

Заказник “Малополіський шафран” матиме орієнтовну площу 500 гектарів та буде розташований на території Великомостівської міської ради (за межами населеного пункту) Сокальського району, в урочищі “Чорний ліс”. Його створюють, аби зберегти ландшафтне і біотичне різноманіття, насамперед - унікальний червонокнижний шафран Гейфеля.

Львівська популяція цієї рослини вважається найпівнічнішою в Україні, а цікава вона тим, що росте у непритаманній для неї місцевості з високим рівнем вологості.

Слід додати, що створення ботанічного заказника погодили з Сокальською райрадою, Мінекології України та департаментом екології і природних ресурсів Львівської ОДА.

Після розробки проекту створення заказника, матеріали будуть погоджені землевласниками та землекористувачами, органами державної влади та місцевого самоврядування та будуть подані у Мінприроди України для підготовки відповідного указу Президента України.