1 ca6a8b0945714fbd8eddc970e23c8177 6SL21lgEsHSK2 871 634x440У Львові відбудеться безкоштовна міська прогулянка "Підземний світ: історія виживання під час Голокосту у львівських каналізаціях". Про це повідомляє  lviv-online.com

11 липня 2018 року, 18:30 Центр міської історії Центрально-Східної Європи проведе міську прогулянку "Підземний світ: історія виживання під час Голокосту у львівських каналізаціях". Участь безкоштовна за умови реєстрації.

Після закінчення Другої світової війни уціліло менше тисячі із 160 000 львівських євреїв. У центрі цієї екскурсії – історія десяти уцілілих, які змогли врятуватися, переховуючись в каналізації. Це Якуб Берестицький – набожний чоловік, який проводив суботні служби, Ігнаці і Пауліна Хігер – та їхні діти Павел і Христина, Клара Келер – молода жінка, сестра якої була в Янівському таборі, Мундек Маргуліс – любитель ризиків і комік, Хаскель Оренбах – тихий працьовитий робітник, у якого вбили брата, Ґеня Вайнберг – молода вагітна жінка, Галіна Вінд – інтелектуалка, яка любила обговорювати різні ідеї. Вони б не вижили без допомоги і захисту трьох польських робітників каналізації: Леопольда Соха – колишній злодій, який став на шлях виправлення і прагнув спокути, Стефака Врублевського – бригадира, Єжи Ковальова – який стояв на сторожі на вулиці.

Ця неймовірна історія невідома ні львів’янам, ні туристам. У 2011 році вийшла стрічка про ці події "У темряві", номінована американською кіноакадемію на нагороду.

Прогулянка буде повторена декілька разів впродовж літа. Їх проведе Олена Андронатій – журналістка, екскурсоводка, дослідниця історії євреїв Галичини, учасниця та організаторка понад ста експедицій в Україні та Польщі для опису залишків єврейських цвинтарів, викладачка єврейської історії та традиції в міжнародних проектах для підлітків.