З понеділка влада Львова планує відновити роботи на Грибовицькому сміттєзвалищі з укріплення дамби. У мерії запевняють: укріплюватимуть лише землею, а не відходами.

Про це сьогодні, 8 лютого, повідомив на прес-конференції міський голова Львова Андрій Садовий, передає ZIK.

Він нагадав, що вчора була робоча зустріч з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом та іншими високопосадовцями.

«Якщо говорити про вивезення відходів зі Львова, сьогодні ситуація стабільна, але ми не маємо підписаних довгострокових угод з іншими полігонами. Тому кожного дня виникають труднощі, оскільки щоденно зі Львова треба вивезти 550-600 тонн відходів.

Минулого року КП «Збиранка» тричі отримало відмову на отримання дозволу, щоб продовжувати роботи з укріплення дамби. Частина робіт має виконуватися на землях Малехівської сільради. Однак до кінця тижня ми плануємо отримати дозвіл, і тоді з понеділка ми відновимо протиаварійні роботи на Грибовицькому сміттєзвалищі щодо укріплення дамби. Укріплюватимуть ґрунтом, наразі жодні відходи для цього не використовуватимуться. Також з понеділка починаємо активну роботу з переробки інфільтрату», – сказав Андрій Садовий.

Щодо ділянки, яка була передана обласною адміністрацією згідно з розпорядженням Прем’єр-міністра, мер Львова зауважує, що ситуація отримала великий резонанс, особливо серед мешканців Яворівського район.

«Сьогодні створена комісія, було проведено засідання і виїзд, проводиться робота в експертних групах, однак ще є дуже багато запитань», – додав Садовий.

Зазначимо, 29 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі загорілося сміття. Під час ліквідації пожежі під завалами опинилося і загинуло четверо людей – троє пожежників та один комунальник.

Нагадаємо, 30 січня, Апеляційний суд Львова заборонив використовувати Грибовицьке сміттєзвалище, зобов’язав Львівську міську раду провести його рекультивацію і знайти земельну ділянку під новий полігон ТВП.

У січні 2017 року Прем’єр-міністр Володимир Гройсман відвідав Львів і дав доручення міському голові Андрію Садовому за півроку облаштувати новий полігон. Також Володимир Гройсман дав доручення Львівській ОДА передати Львову земельну ділянку на території Яворівського ДГХП «Сірка» прощею 12,5 га.

У лютому 2017 року Гройсман закликав міську владу Львова терміново почати роботи на сміттєзвалищі.