У 2016 році порівняно з 2015 доходи 13 об’єднаних територіальних громад Львівщини (у співставних умовах без ПДФО) зросли у півтора раза. А Грабовецька та Дублянська ОТГ зуміли подвоїти свої бюджети.

Про це у коментарі IA ZIK повідомила консультант з фінансових питань проекту «Пульс» при Асоціації міст України Ярослава Пишник.

За її словами, зросли доходи, які повністю залежать від роботи керівництва ОТГ. «Так, надходження плати за землю в Дублянській селищній раді зросли в порівнянні з 2015 роком у 3,5 рази, Міженецькій – у 3 рази, у Новоміській – у 2,7 рази, у Новокалинівській – у 2 рази. Єдина об’єднана громада, яка зменшила надходження у порівнянні з минулим роком – це Луківська ОТГ Самбірського району», – сказала Я.Пишник.

Консультант зазначила, що по єдиному податку надходження у порівнянні до минулого року в цілому по ОТГ склали 162, 3%. У Грабовецькій ОТГ вони зросли у 2,5 рази, у Вільшаницькій – у 2,6 рази.

«Значно зросли надходження податку, який раніше не надходив до сільських бюджетів, а в бюджетах ОТГ він займає 43,5% – це податок на доходи фізичних осіб. До бюджетів ОТГ його надійшло у 2016 році 39,3 млн грн, і забезпечили виконання прийнятих планів всі 15 ОТГ», – сказала Ярослава Пишник.

ОТГ Львівщини також досягли суттєвого зростання доходів на душу населення. Найкращий результат по цьому показнику дали Бісковицька, Грабовецька та Новокалинівська ОТГ – приблизно у 2 рази, та Тростянецька ОТГ – у понад 3 рази.