zadan1Вчора, 10 лютого, у готелі в столиці Білорусі міліція затримала українського письменника Сергія Жадана через заборону в’їзду до Російської Федерації. За гратами він провів усю ніч.

Про це письменник повідомив у своєму Facebook, пише Детектор Медіа.

«А ось весела історія, що сталась зі мною сьогодні в Мінську. Близько другої ночі до мене в готельний номер нагрянув міліцейський патруль - серйозний і зосереджений. Нічого не пояснюючи, доправили до відділення, почали пробивати по базі, нічого не знайшли.

Задзвонили до КДБ. Там їм порадили їхати до іншого відділення, Ленінського. В Ленінському знову пробивали по базі, врешті, пояснили - виявляється, мені ще 2015-го заборонено в'їзд на територію РФ (яка прикрість) із формулюванням "за причастность к террористической деятельности"», - написав Сергій Жадан.

Він пояснив, що оскільки Білорусь та Казахстан знаходяться із Російською Федерацією в одній візовій зоні, то заборона на в’їзд до РФ автоматично переходить і до Білорусі з Казахстаном.

«І якщо неможливість потрапити в Казахстан я ще якось переживу, то за Білорусь прикро. Ночувати довелось у камері. На ранок довго писали пояснювальні, розпитували про тероризм», - повідомив письменник.

Згодом Сергію Жадану поставили штамп про заборону в'їзду до Білорусі на невизначений термін.

«І ось що я думаю. Дорогі друзі з МЗС та посольства України в Білорусі, це ж неправильно, коли українських поетів арештовують без пояснення й тримають у камері без причини? Правильно ж? Може якось відреагуєте? Давайте, скажімо, розірвемо з ними дипломатичні стосунки. Або оголосимо їм Хрестовий похід. Будь-ласочка», - написав письменник.

Нагадаємо, 2 грудня 2016 року українська компанія Limelite, швейцарська Film Brut і Держкіно України уклали контракт на виробництво повнометражного ігрового фільму «Ворошиловград» за однойменним романом Сергія Жадана.