39917105 898085610386636 2311863870462885888 n 1Станом на сьогодні по справі щодо смерті 12-річного Ромчика Кулака, який помер через неправильно встановлений лікарями діагноз, відсутня комісійна судово-медична експертиза, яка мала б бути проведена вже давно. Рослідування намагаються штучно затягнути, аби винні у смерті дитини не були покарані, заявляє юрист Галина Янко.

"Ромчик Кулак минулого року знаходився на літніх канікулах у бабусі і дідуся на Львівщині. Зі здоров’ям було все гаразд, займався спортом, плавання, футболом, греко-римською боротьбою. 20.06.17р. в дитини сильно розболівся живіт, бабуся і дідусь викликали бригаду ЕМД з селища Журавно, швидка привезла хлопчика в Жидачівську ЦРЛ. 

Як зараз вже відомо з висновків Клініко-експертної комісії львівського обласного департаменту охорони здоров'я та висновків КЕК Міністерства охорони здоров‘я: « Надання медичної допомоги Кулаку Р.В. в Жидачівській центральній районній лікарні та Львівській обласній дитячій клінічній лікарні «Охмадит» не відповідає стандартам та протоколам надання медичної допомоги».

Котоко простою мовою - у дитини не змогли в Жидачівській лікарні діагностувати заворот кишок, дотягнулися до півпритомної дитини і повезли у Львів, де Ромчик помер. Сталося це 27.06.2017 року. Сім діб мучили дитину! Так у Жидачеві лікарі втратили час, знеболювали щоб не боліло, прописували заспокійливі, а ще при завороті - лікували отруєння, чим погіршили стан дитини. Коли хлопчика привезли в 6.15 год ранку у Львів в ОХМАТДИТ Ромачик був у напвівпритомному стані і через хвилин 15 втратив свідоммість та вже помирав, і замість того щоб брати в операційну забрали в реанімацію стабілізовувати стан, на операційний стіл дитина потрапила аж в 9.20. У Львові заставили батька купувати в останній день перед смертю 3 ампули препарату по 12 тисяч, і навіть в день як дитина померла ще також сказали купити 3 ампули. Сумнівність препарату підтверджена експертами з якими була мова щодо доцільності застосування.

Після моїх вчорашніх дописів, в другій половині дня, мені зателефонував заступник Начальника ГУНП у Львівській області - начальник слідчого управління пан Микола Самарчук, і запросив на зустріч аби ми обговорили питання і всі претензії батька до слідства, враховуючи його звернення до Громадської ради при Управлінні СБУ. 

Зустріч відбулася сьогодні за участі батька померлої дитини, слідчої, пана Самарчука і мене.
Отже, за результатами сьогоднішнього дня. 

Коротко що зроблено слідством за рік. Це допитано лікарів і проведено дві Клініко-експерних висновки у Львові і в Києві в МОЗ. Сьогодні було визнано що потреби звертатися до МОЗ у Києві не було, адже КЕК у Львівській області мав позитивний висновок для того аби призначити комісійну судово-медичну експертизу. Втрачено 7 місяців, за яких справа вже б могла бути у суді. 

Звичайно, як адвокат, хоча і не у цій справі, я розумію для чого це робилося, бо дехто розроховував отримати у Києві інший висновок КЕК, щоб судові експерти мали вибір і справа розвалилася. Однак, завдяки Уляні Супрун.

це не вдалося зробити. Хоча київський рецензент, він же хірург- рука Януковича розповідав на засіданні, які всі лікарі молодці. Правда всі члени КЕКу зрозуміли куди каса зайшла і совість у всіх спрацювала. І висновок «Надання медичної допомоги Кулаку Р.В. в Жидачівській центральній районній лікарні та Львівській обласній дитячій клінічній лікарні «Охмадит» не відповідає стандартам та протоколам надання медичної допомоги» залишили в силі.

Отже, на цей момент відсутня комісійна судово-медична експертиза, яка мала б бути проведена вже давним давно. Але чудеса, які витворяються можливо хіба в нашій державі, проблема яка постала, у Львівській області немає кому провести експертизу бо дитячий хірург консультант не може. Так прямим текстом надіслоно слідству. Тому, велике прохання Уляна Супрун допомогти у призначені такого консультанта для проведення комплексної судово-медичної експертизи з МОЗу. Інакше, справу завалять, а винних у смерті дитини не буде покарано і на це йде основний розрахунок.

Наступна зустріч про яку сьогодні домовлено в такому ж форматі, аби батько знав що відбувається по справі має відбутися 11 вересня. 
Знаю точно, що сьогодні долучилися до справи Міністерство охорони здоров'я України, Уляна Супрун, Львівська обласна державна адміністрація, Департамент охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації та багато небайдужих людей.

Два лікаря Жидачівської лікарні звільнено, одна за статею інша за власним бажанням. Ще продовжує працювати хірург, який за словами батька пропонув гроші за смерть дитини. За дивних обставин сьогодні з‘ясували, що прізвище одного з судмедексертів є таке ж як і прізвище однієї з звільнених лікарів. Може тому так «тяжко» все рухається, а може тому, що в справу втручаються друзі нардепи, які готові продати власну совість, щоб зберегти на посаді товаришів, і смерть дитини для них нічого не значить?! 
Справа однозначно не вийде з нашого поля зору.

А піар я обіцяла слідству, і дуже сподіваюся, що це рукостискання було щире і обіцянка довести справу до суду з вироком все ж таки була виконана", сказано у дописі Галини Янко.