originalГолосіївський суд Києва 21 серпня провів допит головного свідка і заявника у справі керівника Інституту агроекології Ореста Фурдичка, який звинувачується в отриманні $500 тис. хабара, Віталія Верещинського.
Як повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на видання "Судовий репортер", з допиту цього головного свідка почався розгляд справи.

Повідомляється, що 21 серпня Верещинський прибув на допит з пов'язкою на руці. Суд привів його до присяги.

Свої стосунки з Фурдичком свідок описав як партнерські. Стверджував, що з Фурдичком його познайомив Сергій Косогов, який у 2017-му працював на його підприємстві директором. Верещинський дізнався від Фурдичка, що Інститут має ділянку під забудову і потребує житлові площі для співробітників. Після цього його фірма подала документи на тендер. Договір "Сател Україна" з Інститутом погодила Національна академія аграрних наук. Зі слів Верещинського, спочатку був старий акт на землю і їм прийшлося чекати, щоб Інститут його переробив. На початку грудня 2017-го Фурдичко начебто висунув вимогу про передачу хабара в обмін на нерозірвання договору.

Свідок заявив, що Фурдичко вимагав до Нового року передати 500 тис. доларів. "Якщо я не віддам, то будуть інші будівельники, інвестори. Сказав, після Нового року розриваємо. Це було в грудні. Я приїхав і сказав, що в даний момент я таку суму не можу знайти. Фурдичко сказав, що давай шукай, інакше ... Я звернувся до знайомого і він мені порекомендував звернутися в НАБУ", - повідомив Верещинський, уточнивши, що заяву він написав 27 грудня 2017 року.

За його словами, 28 числа відбулася наступна зустріч з Фурдичком. "Ми зустрілися в холі на другому поверсі Інституту. Я сказав, що суму $500 тис. я не можу знайти. Він сказав: давай $300 тис. до Нового року і після Нового року - $200 тис. Я запитав, які будуть гарантії, що вони знову не будуть... Ми домовилися, що укладемо додатковий договір, якщо Інститут розриває договір, то нестиме повну відповідальність витрат, компенсації і т.п." Верещинський також показав, що його знайомили з потенційними забудовниками.

29 грудня, за словами свідка, на переговорах з'явився Косогов. Він уточнив, що раніше Косогов був директором його фірми "Сател Україна" і підписував договір з Інститутом. Але в середині літа 2017 року Косогов посварився з Фурдичком і останній сказав все вирішувати з ним безпосередньо. Верещинський запевнив, що причин конфлікту не знає.

30 грудня Верещинський приїхав до Інституту з $300 тис. На запитання адвоката Фурдичка він пояснив, що гроші йому дали співробітники НАБУ. Частина з них були справжні, а частина - імітаційні. Він зайшов у кабінет Фурдичка, дав йому договір і той підписав. "Сказав, щоб я вийшов, зідзвонився з Косоговим і передав йому гроші", - описав Верещинський вказівку Фурдичка.

На вулиці Косогов стояв біля машини Nissan, на якій їздив Фурдичко. Вони від'їхали від Інституту. При цьому Косогов був за кермом авто Фурдичка. Зупинившись, Косогов сів у машину Верещинського і той нібито почав передавати йому гроші. При цьому Верещинський попросив свого водія вийти, пояснюючи це тим, що не хотів втягувати його в справу. За його словами, Косогов відмовлявся брати гроші в руки і казав складати їх у коробку. "Я передавав гроші... Десь на половині співробітники НАБУ нас затримали", - пояснив він. Верещинський стверджує, що передача хабара з Косоговим не обговорювалася, а було сказано передати через нього гроші. Далі ці гроші Фурдичко нібито повинен був передати кудись "наверх".

За словами свідка, цей факт вимагання хабара підтвердити ніхто не може, оскільки розмова велася сам на сам.

На запитання про те, хто привів у НАБУ, Верещинський відповів, що Євген Шевченко.

Суддів цікавило, які були реальні загрози розірвання договору і чи міг Фурдичко зробити це самостійно, без НААН, яка затверджувала договір, чому Верещинський не звернувся в правоохоронні органи ще на початку грудня, відразу після вимагання хабара, а натомість шукав гроші.

Верещинський не дав чітких відповідей і посилався на слова Фурдичка, що він розриватиме договір, без пояснень, як це відбуватиметься. Він запевнив, що з його боку порушень не було.

Наприкінці судді нагадали, що в обвинувальному акті йдеться не тільки про гроші, а й про дві квартири, які Фурдичко також нібито вимагав у забудовника особисто для себе. Верещинський це підтвердив.

З приводу самого будівництва, то договір після затримання Фурдичка розірваний не був і сьогодні виконується. За словами Верещинського, закінчується переоформлення документів і оскільки проект розрахований на 5 років, то він очікує вкластися в цей термін.

Також 21 серпня суд поклав на Фурдичка зобов'язання - він не може виїжджати з Києва та Київської області без дозволу суду, має повідомляти про зміну місяця проживання та місця роботи, повинен здати паспорти й інші документи для виїзду за кордон, а також утримуватися від спілкування зі свідками.

Клопотання про відсторонення від посади суд не задовольнив. Офіційно Фурдичко перебуває у відпустці.

Наступне засідання призначене на 3 вересня.

За даними видання 20 червня прокурор у суді зачитала обвинувальний висновок Фурдичкові. Йому інкримінується вимагання та отримання хабара у засновника компанії "Сател Україна" Віталія Верещинського за нерозірвання договору про спільну діяльність з будівництва житлового комплексу на земельній ділянці Інституту. У липні суд двічі відкладав допит головного свідка - через відрядження судді і через неявку адвокатів Фурдичка.

Нагадаємо, за даними слідства, директор установи у змові з іншою особою вимагали неправомірну вигоду в розмірі 500 тис. доларів США для нібито передачі керівництву Національної академії аграрних наук України.

30 грудня 2017 року Ореста Фурдичка затримали. 31 грудня 2017 року затриманому повідомлено про підозру за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.28, ч.3 ст.369-2 Кримінального кодексу України.

1 січня 2018 року слідчим суддею підозрюваному директору науково-дослідної установи обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком 60 діб з альтернативою застави 3 млн гривень, а його співучаснику - утримання під вартою з альтернативою застави 1 млн гривень.

Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань детективи НАБУ внесли наприкінці грудня 2017 року, а злочин розкрито і задокументовано за результатами контролю за вчиненням злочину, проведеного за рішенням прокурора САП і інших слідчих дій.

Про те, що затримано на хабарі $300 тисяч директора Інституту агроекології і природокористування Національної аграрної академії наук України Ореста Фурдичка повідомив співробітник НАБУ Євген Шевченко на своїй сторінці в Facebook.