ZIK

Сьогодні, 3 грудня, у Львівському національному університеті ім. І. Франка відбувається дев’ята сесія Парламентської асамблеї України та Республіки Польщі. На заході присутні депутати українського та польського парламентів, зокрема, заступник голови Верховної Ради України, співголова української частини Асамблеї Оксана Сироїд, віце-маршалек Сейму Республіки Польща, співголова польської частини Асамблеї Ришард Терлецький. Сторони обговорять свої відносини та безпекову ситуацію в Україні.

Під час відкриття асамблеї ректор ЛНУ ім. І. Франка Володимир Мельник зазначив, що ця зустріч є знаковою як для української сторони, так і для польської.

«Це символічний знак того, що теперішнє і майбутнє України і Республіки Польщі має будуватися на європейський цінностях і взаємоповазі, як до історичного минулого, так і до нашого майбутнього. Переконаний, що ми не перегорнемо трагедійні сторінки нашого минулого. Їх маємо пережити, перехворіти, але не оминути їх. Та вони не повинні стати основою співпраці між Україною і Польщею», – заявив ректор університету.

У свою чергу міський голова Львова Андрій Садовий зауважив, що нинішня дискусія даватиме відповіді на непрості питання, а її фундаментом буде гідність, гідність поляків та українців.

«У нашій сьогоднішній зустрічі дуже багато символів. Одним із них є 25-а річниця визнання Польщею української незалежності. Польща була першою державою, яка відгукнулась на волю українців і визнала незалежність», – зазначила Оксана Сироїд.

Вона нагадала, що сьогодні учасники заходу відвідали поранених українських бійців. За її словами, це також є символом.

«Це символ того, що немає у світі гарантії безпеки, бо ті, хто її гарантував порушили зобов’язання. Сьогодні збройна, інформаційна агресія, встановлення окупаційних режимів – це політика Росії», – заявила Сироїд.

За її словами, країни не мають відповіді, що робити, якщо наступною мішенню стане хтось із них.

«Росія витрачає величезні кошти на пропаганду, бо насправді без цього російська збройна машина, як черепаха без панцира – все тримається на пропаганді і брехні. І наша правда про війну – це найбільша зброя», – заявила О. Сироїд.