131 400679 computer generated image 640x426Нардеп від Народного фронту Андрій Тетерук запропонував внести зміни до Кримінального кодексу і посилити покарання за покупку, скачування і завантаження порно за участю неповнолітніх: до 5-10 років в'язниці. Про це йдеться на сайті 0432.ua.

Відповідний законопроект був зареєстрований на сайті парламенту.

Нардеп пропонує внести зміни в ст.301 КК України - ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних творів, зображень або інших предметів. Зокрема, слова "ввезення, виготовлення" в назві статті доповнити словами "придбання, зберігання, завантаження, надання доступу".

Відзначається, що під завантаженням файлів слід розуміти перенесення файлів з віддаленого комп'ютера, сайту, пошти на комп'ютер користувача.

Законопроект вивчає парламентський Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

В даний час в законі немає норм щодо покарання для тих, хто викачує, завантажує або зберігає файли, що містять порно з дітьми. Тюремний термін від трьох до семи років загрожує за ввезення і виготовлення таких матеріалів для осіб, які роблять це повторно або для групи осіб. Для тих, хто вперше звинувачується в ввезенні таких матеріалів, поширенні або примус до участі в їх створенні, передбачений штраф або обмеження чи позбавлення волі до п'яти років.

"Недостатня урегульованість в Україні даної сфери призводить до того, що на території нашої держави концентрується значна кількість осіб, які використовуючи різноманітне програмне забезпечення займаються придбанням та збереженням на носіях інформації продукції порнографічного характеру, створеної за участі дітей - однак відносно останніх працівниками правоохоронних органів не вживаються жодних заходів, оскільки така норма закону на даний час взагалі відсутня", - йдеться у пояснювальній записці законопроекту.