borusovСлідча суддя Шевченківського райсуду Львова наклала арешт на майно вже відстороненого від роботи т.в.о. замначальника Львівської митниці ДФС Юрія Борисова, затриманого на отриманні $5 тис., які були лише першою частиною хабара на загальну суму $15 тис.

Про це свідчить ухвала судді від 24 січня 2017 року, пишуть Наші гроші.Львів.

Йдеться про арешт двох земельних ділянок загальною площею 0,12 га, що знаходяться на території Бартатівської сільради Городоцького району, розташованого там же садового будинку на 92 кв. м, а також будинку на 61,6 кв. м з місцерозташуванням у місті Ладижин Вінницької області, де Борисов розпочинав свою трудову діяльність – слюсарем ІІ-го розряду «Мінмедбіопрому» Ладижського ВО «Ензим».

Зауважимо, що на фотографіях з місця затримання Борисова зафіксовані також ключі з брелоком BMW. Однак в декларації Борисова за 2015 рік і в ухвалі судді взагалі жоден автомобіль не згадується. Згідно з реєстром МВС, нині митник не має у власності транспортних засобів.

Згідно з інформацією в судовому реєстрі, 3 лютого суддя Шевченківського райсуду Валентина Свірідова також задовольнила клопотання слідчого військової прокуратури Львівського гарнізону щодо арешту коштів, виявлених у кабінеті Борисова під час обшуку – $3460 та 33100 грн, а також двох айфонів, які визнані доказами у кримінальному провадженні.

Нагадаємо, тимчасово виконуючому обов’язки заступника начальника Львівської митниці ДФС Юрію Борисову інкримінують одержання неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України). У разі доведення вини підозрюваного, йому загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Як встановило слідство, Борисов вимагав хабар у начальника управління протидії митним правопорушенням Михайла Мірошніченка. За винагороду у розмірі $15 тис., пригрожуючи майбутньою ротацією, він обіцяв залишити працівників його управління на робочих місцях. Дане питання Борисов мав вирішити через державного інспектора відділу аналітичної роботи управління протидії митним правопорушенням. На хабар же мали «скинутись» працівники згадуваного вище управління.

19 січня Мірошніченко передав Борисову частину хабара розміром $5 тис. Передача грошей відбулась у кабінеті Борисова в приміщенні Львівської митниці ДФС.

За матеріалами справи, т.в.о. замначальника Львівської митниці  відрахував $1550 і відправив Мірошніченка в обмінник, аби той поміняв їх на гривні.

Того ж дня о 13:00 службовці військової прокуратури Львівського гарнізону спільно з оперативними співробітниками УЗЕ у Львівській області провели обшук у кабінеті Борисова, в результаті якого виявили та вилучили $3460 та 33100 грн.

24 січня суддя Шевченківського райсуду Наталія Луців-Шумська визначила запобіжний захід для підозрюваного у виді тримання під вартою. Зі слідчого ізолятора Борисов вийшов під заставу у розмірі 400 тис. грн. А 25 січня суддя Шевченківського райсуду відсторонила Борисова від посади т.в.о. заступника начальника Львівської митниці ДФС терміном на два місяці.

Додамо, кримінальне провадження проти Юрія Борисова за №42016140410000145 внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань ще весною минулого року – 14 квітня 2016 року.

Юрій Борисов родом з Белгород-Дністровська Одеської області. На держслужбі з 1995 року. Починав інспектором Мостиської митниці, потім займав керівні посади на Львівській митниці, у 2010 переведений у Рівненську область – виконував обов’язки замначальника служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Рівненської митниці, а потім і очолив цю службу, був заступником начальника Рівненської митниці.

У серпні 2014 переведений на Львівську митницю – зайняв посаду начальника відділу митного оформлення №1 митного поста «Краковець».

З липня 2015 по липень 2016 числився помічником-консультантом нардепа від БПП Андрія Антонищака, за рахунок чого оминув люстрації.

Аби повернутись на митницю, Борисов судився, і у грудні 2016-го його призначили головним держінспектором відділу провадження у справах про порушення митних правил управління протидії митним правопорушенням Львівської митниці ДФС. Він періодично виконував обов’язки замначальника Львівської митниці ДФС.

Е-декларації Борисов не подавав, а у паперових деклараціях за 2014-2015 роки, які є у розпорядженні «НГ.Львів», відсутні дані щодо членів сім’ї Борисова.

Відомо, що за місцем його прописки, у квартирі на вул. Г. Хоткевича у Львові, проживала також Юліанна Гандяк. На неї ж зараз і зареєстрована ця квартира. Згідно з даними реєстру речових прав на нерухоме майно, квартиру Гандяк отримала в подарунок у 2007 році. Відомо також, що батько Юліанни Гандяк, Юрій Гандяк, у 1992-98 рокахочолювавЛьвівську виправну колонію 48. З соцмереж відомо, що Борисов має родичів в Росії.