Tram EЛьвівське комунальне підприємство «Львівелектротранс» в системі публічних закупівель «Прозорро» оголосило тендер на закупівлю охоронних послуг на дуже значну суму.

14 листопада 2018 року в системі публічних закупівель «Прозорро» з’явилося оголошення про проведення тендеру на закупівлю охоронних послуг із очікуваною вартістю закупівлі 6 млн. 599 тис. 440 гривень. Потенційні учасники тендеру зможуть подавати заявки на участь в тендері до 17 грудня поточного року, а сам електронний аукціон відбудеться 22 січня. Термін надання послуг, відповідно до оголошення – до 30 червня 2019 року.

Stat«Родзинкою» тендеру є те, що «Львівелектротранс» шукає охоронців, які будуть охороняти не лише його майно на стаціонарних об’єктах, але й рухомий склад, який знаходиться на маршрутах, а також будуть здійснювати контроль за оплатою проїзду та перевезення багажу в міському електротранспорті. За такі послуги, відповідно до опублікованого оголошення, ЛКП «Львівелектротранс» готове сплачувати охоронній фірмі по 1,32 млн. грн. Як свідчать матеріали, направлені «Львівелектротрансом» в якості відповіді депутату Львівської міської ради Ігорю Зінкевичу, від реалізації квитків в серпні 2018 року 9,202 млн. грн., отож на охоронні послуги «Львівелектротранс» планує витрачати 14,34% свого місячного заробітку із реалізації проїзних документів.

Критерієм вибору фірми, яка буде охороняти об’єкти міського електротранспорту Львова є не лише ціна. В ролі критерію вибору ціна займає лише 70%. Щодо решти критеріїв, то в 20% оцінили наявність досвіду на ринку охоронних послуг в 5 і більше років. В 2% оцінили досвід роботи в сфері контролю безквиткового проїзду, іще 2% фірма отримає при наявності у її співробітників спецзасобів (газових балончиків, кийків) та засобів зв’язку, 2% – за наявність форми, 2% – транспорту реагування, останні ж 2% будуть нараховані фірмі за наявності службових собак.

Що в цьому всьому цікаво – у Львові існує муніципальна правоохоронна структура – Муніціпальна Варта. Отож було б цілком логічним на рівні міськвиконкому прийняти рішення, що майно міста, яким є ЛКП «Львівелектротранс», має охороняти саме ця правоохоронна структура.

Якщо прийняти заробітну плату «на руки» штатного охоронця в 9000 гривень (саме таку заробітну плату пропонує «Львівелектротранс» контролерам), врахувавши відрахування із заробітної плати у 18% податку із доходів фізичних осіб, 1,5% військового збору і 22% єдиного соціального внеску, то виходить, що один такий штатний охоронець обійдеться в місяць «Львівелектротрансу» в 13640 гривень, отож за 1,32 млн. грн. «Львівелектротранс» зміг би найняти аж 97 штатних охоронців…

Для довідки – загалом у ЛКП «Львівелектротранс» є п’ять основних об’єктів, які потребують охорони: це два трамвайні депо, одне тролейбусне, управління і старе депо із диспетчерською служби енергогосподарства на вулиці Сахарова, а також «Служба колії» на вулиці Татарбунарській. Звернемо увагу, що на таких об’єктах, як тролейбусне і трамвайне депо, цілодобово перебувають штатні працівники-ремонтники. Те саме стосується і центральної диспетчерської служби енергогосподарства. Отож, чи потрібна підприємству така кількість охоронців, особливо за умови наявності сучасних систем сигналізації, питання риторичне.