raketa2У канадській Новій Шотландї зареєстрували компанію з українськими та американськими коріннями “Maritime Launch Services”. Виконавчим директором компанії є Джон Ізелла, який має 35-річний досвід інженера та бізнесмена в космічній галузі. Відомо, що він жив та працював в Україні. І досі співпрацює з КБ “Південне”, яке є ключовим учасником нового космічного проекту. Ізелла нині в Канаді, де провів 26 робочих зустрічей з місцевою та федеральною владою. Про це пише Український мілітарний портал.

raketaНова Шотландія ідеально підходить для запуску космічних ракет. Адже має тисячі кілометрів океану на сході. Тож, якщо після пуску щось піде не так – ракета впаде в океан. Окрім фактору безпеки, Нова Шотландія ідеально підходить для відправки корисного навантаження на сонячно-синхронну та низьку навколоземну орбіти. Планується взяти в оренду на 20 років місцину Кансо-Хейзел Хіл. За словами Ізелли у них були позитивні переговори з урядом щодо цього. Спершу розглядався варіант створення космодрому на території США. Однак після перемоги Трампа, який сповідує протекціонізм, проект з українською, а не американською ракетою в такому разі був би під сумнівом.

Компанія MLS планує надавати послуги з доставки корисних вантажів вагою до 5000 кг на низьку навколоземну орбіту на висоту 600 км. Очікувана вартість пуску – 45 млн. дол. За ті ж кошти планується послуга з доставки вантажів до 3350 кг на сонячно-синхронну орбіту ( 600-800 км).

КБ “Південне” та завод “Південмаш” створять для MLS нову ракету – “Циклон-4М”. Розгінний блок та головний обтікач залишаться від “Циклона-4”. Перша ступінь буде від сімейства ракет “Зеніт”.

Таким чином, MLS орієнтується на доставку вантажів середнього класу.

За словами, Ізелли їх бізнес-план дуже консервативний. І якщо інвестори не погодяться з ним, вони просто відмовляться від Нової Шотландії та шукатимуть іншу локацію.

Серед конкурентів у середньому класі MSL бачить російську Ангару та індійську PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle).

Вартість запуску проекту Ізелла оцінює в 110 млн. дол.

Рішення щодо практичного втілення проекту буде ухвалено в середині березня.