1 7 23745 nshot 1Львів’яни зможуть конфіденційно та безкоштовно пройти швидкий тест на виявлення ВІЛ-інфекції у пункті тестування Фундації АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine), що відкрився 23 листопада на вул. Антоновича, 20.

Пункт тестування “AHF Checkpoint Lviv” – це перший у Львівському регіоні заклад, що працюватиме як безпечний та дружній простір для проведення тестування на ВІЛ, пов’язаного з ним консультування, а також розповсюдження презервативів. У пункті людина отримає передтестову консультацію на виявлення факторів ризику зараження ВІЛ, пройде тестування на ВІЛ-інфекцію за 15 хв, отримає поради з профілактики та дотримання безпечного способу життя, зможе безкоштовно взяти презервативи. Пункт тестування працює за принципом конфіденційності: результат тестування повідомляється нікому іншому, окрім як людині, яка проходила тестування.

Якщо результат покаже наявність ВІЛ-інфекції, працівник пункту проконсультує людину щодо подальших кроків та надасть усю необхідну підтримку, аби людина якнайшвидше, стала на медичний облік та почала отримувати життєво необхідне лікування. Соціальний працівник підтримає клієнта та надасть психологічну допомогу йому та його сім’ї.

Заклад відкритий для всіх охочих за адресою м. Львів, вул. Антоновича, 20 з понеділка по п’ятницю з 9:30 до 19:30 та в суботу з 11:00 до 17:00.

Заклад створено коштом українського представництва однієї з найбільших неурядових організацій у світі – Фундації АнтиСНІД-США в Україні – у співпраці КЗ ЛОР «Львівський обласний центр громадського здоров'я» у рамках Меморандумів про наміри між Міністерством охорони здоров'я та AHF, а також між Департаментом охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації та AHF.

1 28562053enshot 1

За даними обласного центру громадського здоров’я, у Львівській області продовжує зростати кількість нових випадків ВІЛ-інфекції. Темп приросту виявлення нових випадків ВІЛ-інфекції за останніх три роки зріс на 8,1%. Понад 76% випадків ВІЛ-інфекції виявляються вже на пізніх стадіях, тобто в стадії СНІДУ. Це свідчить про достатню кількість невиявлених випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, а також низький рівень обізнаності та настороженості як медичних працівників, так і загального населення щодо ВІЛ. Тому раннє виявлення ВІЛ-інфекції є вкрай необхідним.

Ярослава Лопатіна, голова представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні: «Фундація АнтиСНІД-США в Україні відкриває пункт для проходження безкоштовного тестування на ВІЛ у Львові, аби зробити послугу тестування на ВІЛ максимально швидкою, зручною та доступною для всіх львів’ян та гостей міста. Регіон – є популярним туристичним напрямком. Водночас люди схильні вважати, що ВІЛ-інфекція є лише серед соціально неблагополучних груп, і погано усвідомлюють, що сьогодні понад 63% усіх зареєстрованих випадків інфікування ВІЛ в Україні трапляються під час незахищених статевих контактів, про що свідчать дані Центру громадського здоров’я за 1 січня 2018 року. Відтак у зоні ризику – будь-яка статево активна людина. Ми прагнемо, аби тестування на ВІЛ стало регулярною практикою кожної людини, яка піклується про своє здоров’я та своїх рідних».

Віктор ЛЯШКО, перший заступник Генерального директора ДУ «Центр громадського здоров'я МОЗ України»:

«Щоб вплинути на епідемію ВІЛ в Україні, насамперед необхідно спрямувати зусилля на виявлення у регіонах тих людей з ВІЛ, які ще не знають про свій ВІЛ-статус. І для виконання цього завдання вкрай важливою є співпраця Центру Громадського здоров’я з партнерами з числа неурядових організацій. Я радий, що сьогодні ми відкриваємо пункт тестування спільно з Фундацією АнтиСНІД-США в Україні на Львівщині, адже цей регіон потребує підтримки у реалізації заходів протидії ВІЛ. Шляхом швидкого тестування на ВІЛ ми зможемо виявити більшу кількість людей, котрі потребують лікування задля збереження свого здоров’я, та спрямувати людей на отримання антиретровірусних препаратів, якими заклади охорони здоров’я сьогодні забезпечені достатньою мірою завдяки системній роботі Міністерства».

Ірина Микичак, директорка Департаменту охорони здоров'я Львівської обласної державної адміністрації: «У рамках цьогорічного Європейського тижня тестування на ВІЛ та вірусні гепатити Департамент охорони здоров’я Львівської області запрошує львів’ян та гостей міста протестуватись на ВІЛ у пункті тестування на Антоновича, 20. Департамент охорони здоров’я максимально сприяє поширенню інформації щодо важливості тестування на ВІЛ. Саме тому ми об’єднуємо зусилля із міжнародними партнерами для втілення програм, які допоможуть мешканцям нашої області захиститися від ВІЛ-інфекції та отримати шлях до тривалого та повноцінного життя у випадку її виявлення».

Мар’яна Служинська, директорка КЗ ЛОР «Львівський обласний центр громадського здоров'я»: «Львівський обласний центр громадського здоров’я з ентузіазмом підтримав відкриття пункту швидкого тестування на ВІЛ Фундацією АнтиСНІД-США в Україні. Для Львівщини надзвичайно важливо розширити доступ людей до послуг з тестування на ВІЛ, налагодити своєчасний зв’язок пацієнта з профільними медичними закладами, де надається комплексна допомога з профілактики та лікування ВІЛ/СНІД, а також соціопсихологічна підтримка пацієнтам. Львів став другим містом в Україні, де відкрито пункт швидкого тестування на ВІЛ. Першим кроком до ефективного лікування та контролю ВІЛ-інфекції є діагностика захворювання у тих, хто ще не знає про свій ВІЛ-статус. Переважно саме ці люди підтримують активність епідемічного процесу. За оціночними даними, у Львівській області проживає 4500 ВІЛ-позитивних осіб, з них 3703 перебувають під медичним наглядом, а близько 800 людей не знають про свій ВІЛ-позитивний статус.Це свідчить про низький рівень обізнаності та настороженості населення щодо ВІЛ-інфекції».

Фундація АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine) – це українське представництво однієї з найбільших неурядових організацій у світі, яка реалізує програми з профілактики та тестування на ВІЛ, лікування ВІЛ-інфекції та супутніх захворювань, а також адвокації в 41 країні світу, в тому числі й у 12 регіонах України. Цьогоріч Фундація досягла позначки в 1 млн пацієнтів з ВІЛ під опікою в усьому світі.

Зусиллями Фундації у 2017 році в Україні 117 тис. людей пройшли тестування на ВІЛ, 1300 пацієнтів з ВІЛ були забезпечені високовартісною діагностикою, а понад 29 тис. ВІЛ-позитивних пацієнтів – іншими медичними послугами. 45 млн грн – вклад Фундації в систему охорони здоров’я для підтримки профілактики, тестування та лікування ВІЛ й опортуністичних інфекцій в Україні в 2017 році.