IMG 9007В Україні пропонують внести зміни в ДБН щодо безбар’єрності внести таку обов’язкову норму - дублювання текстом важливої звукової інформації в громадських місцях. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

За його словами, в Україні майже 10% населення мають порушення слуху. А безбар’єрний простір має бути для всіх категорій осіб з інвалідністю.

"Наприклад, щоб у вестибюлях громадських закладів були екрани, інформаційні термінали або табло з текстовим рядком. А в транспорті оголошення зупинок обов‘язково дублювалися текстом.

46492513 993029727558133 9120531398594134016 nЩоб сигналізація про небезпеку передбачалась не тільки звукова. Тоді людям з порушеннями слуху буде набагато легше орієнтуватися в громадському просторі.

В цьому ДБН прописуємо багато таких важливих норм для організації ефективного безбар’єрного доступу для всіх категорій людей з інвалідністю. Він адаптований до європейських норм та містить наглядні приклади елементів безбар’єрності.
Доопрацьовуємо його (розробником є ПАТ КиївЗНДІЕП) і плануємо прийняти вже найближчим часом", - сказано у дописі Лева Парцхаладзе у Фейсбуку.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.