unian 752903 e1492613969663У газеті «Голос України» опубліковані закони щодо зниження акцизу на легкові автомобілі, а також про посилення контролю над переміщенням і використанням автомобілів на іноземній реєстрації. Обидва закони Верховна Рада ухвалила 8 листопада, учора їх підписав президент. Про це повідомив Керівник управління Львівської митниці ДФС Левко Прокіпчук.

"Сьогодні опубліковано два закони 2611-VIII та 2612-VIII (в народі відомі як закони щодо євроблях/законопроекти 8487 та 8488). Обидва ці закони набирають чинності з дня наступного за днем опублікування (окрім норм про підвищення відповідальності), тобто від завтра, з 0:00 25 листопада 2018 року.

Дуже багато в ЗМІ написано щодо переваг та недоліків цих законів. Проте нині хочу звернути увагу власників/користувачів євроблях на змінах в друге реченні ч.1 ст. 381 Митного кодексу України. Так, у цій нормі слова «що підтверджується відповідним документом» замінили словами «що підтверджується відповідним документом та переміщуються громадянами-нерезидентами».

Ця ніби-то незначна зміна має дуже великий вплив на резидентів, які матимуть бажання в’їхати в Україну на євробляхах. Отже, за новими правилами громадяни-резиденти мають право переміщувати транспортний засіб, що зареєстрований за межами України, в режимі транзиту за умови сплати грошової застави в розмірі митних платежів, що підлягають сплаті при ввезенні таких автомобілів на митну територію України з метою вільного обігу. Таким чином, якщо резидент планує сьогодні здійснити перетин митного кордону України на автівці з іноземною реєстрацією і повернутися після 00.00 годин, то сплата митних платежів або грошової застави є обов‘язковою.

Очевидно, що незначна кількість громадян змогли ознайомитись з цими змінами безпосередньо в газеті чи в інтернеті. Саме тому Львівські митники разом з посадовими особами прикордонної служби попереджають подорожуючих про зміни ще при виїзді за кордон. Якщо ж у Вас є родичі чи знайомі, які виїхали в РП на автомобілі з іноземною реєстрацією, повідомте їх про нові правила, і про те, зо до 0:00 вони можуть в’їхати згідно старого порядку. У свою чергу працівники митниці провели робочі зустрічі з польською стороною з метою максимального пришвидшення контрольних процедур на в`їзд в Україну", - каже Левко Прокіпчук.