Вголос

dyvosvitКолектив та батьківський комітет ДНЗ№42 «Дивосвіт» виступили з вимогою негайно припинити незаконні дії чиновників від управління освіти Львівської міської ради, спрямовані на знищення дитсадка і зведення особистих рахунків з керівником закладу.

Про це вони розповіли сьогодні на спільній прес-конференції.

Відповідне звернення представники громади адресували, як меру міста Андрію Садовому, так і правоохоронним органам. Причиною цього, за словами керівника дитсадка Наталі Заранської, стали численні  перевірки діяльності ДНЗ №42, а також спроба незаконно передати в оренду частину відновлених приміщень «Дивосвіту», де вже з вересня мали б навчатися діти. «За останні кілька років ми пережили декілька рейдерських атак на наш дитсадок. Особливо неприємно нам констатувати зухвалу поведінку виконавчих органів Львівської міськради, йдеться передусім про структурні підрозділи департаменту гуманітарної політики ЛМР. Чиновники систематично намагаються знищити ДНЗ№42», – наголосила завідувач. 

Вона пояснює, що з лютого до червня 2016 року в «Дивосвіті» тривала перевірка, на підставі якої було сфальсифіковано довідку та оголошено їй догану. Однак ці дії чиновників були оскаржені у суді.

У вересні, таємно від керівництва і батьків, управління освіти підготувало документи, аби майже 900 м кВ відновлених приміщень дитсадка віддати в оренду іншому дитсадку –– №21, який знаходиться навіть в іншому районі. «І знову ж таки чиновники внесли завідомо неправдиву інформацію у документи,  приховали , що ці нежитлові приміщення є частиною цілісного майнового комплексу і поділу не підлягають. Підготовлені до передачі приміщення не відповідають також технічному паспорту будівлі і навіть немає довідки про готовність їх до експлуатації, натомість на розгляд депутатів уже виносять відповідний проект ухвали про передачу їх в оренду», – розповідає Н. Заранська. Вона додала, що на сьогодні на підставі цього розпочато кримінальне провадження.

Тим часом депутатська комісія з питань гуманітарної політики ЛМР наразі не підтримала цей проект ухвали і вже завтра вона проведе виїзне засідання в «Дивосвіт». Колектив дитсадка і батьки дуже сподіваються, що депутати вивчать усі факти та приймуть зважене рішення. «Батьки готові перейти до більш дієвих кроків на захист дітей і дитсадка. Адже це один з кращих садків міста. Схоже на те, що частина депутатів, які відстоюють такі рішення про оренду, просто перебуває під впливом своїх вузькокорпоративних інтересів. Нехай ці депутати з конкретної фракції, яка нині має більшість у раді, вплинуть на керівника управління освіти, а не потурають їй. Адже замість того, щоб пишатися одним з кращих навчальних закладів і людиною, яка його привела до такого стану, керівник управління освіти Зоряна Довганик постійно влаштовує якісь інсинуації і перешкоджає роботі садка. Що це– некомпетентність? Не схоже. Небажання, аби в місті були хороші дитсадки? Виглядає на те, що це просто певні вузькокорпоративні інтереси, або, можливо, існує навіть матеріальна зацікавленість», – зазначив голова батьківської ради ДНЗ №42 Ігор Надточій.

Окрім того у той час, коли розпочалися ці махінації з орендою приміщень, дитсадок тричі «мінували». Наталя Заранська впевнена, що ці речі пов’язані між собою і таким чином просто хтось намагався залякати батьків, щоб забирали своїх дітей з навчального закладу. «Жоден чиновник ні разу не прибув на місце замінування, до цього часу не розслідувано, хто це робив. Це ніщо інше, як службова недбалість», – впевнена керівник закладу.

Оксана Щербина, чия дитина стоїть у черзі в ДНЗ№42, розповіла, що від вересня вони чекають, коли їх діти зможуть потрапити у відновлені приміщення: «Натомість в управлінні освіти нам кажуть, що вже вирішено передати ці групи дитсадку №21. Коли запитуємо, а як це технічно буде працювати, де харчуватимуться діти? Нам відповідають, що їжу їм довозитимуть. Це нормально?  Моя старша дитина ходить в садок №42, я вважаю цей садок ідеальним, для чого це робиться? В управлінні освіти мотивують свій намір тим, що у ДНЗ№42  немає у черзі дітей, та це неправда. Нас просто не перенесли зі старої черги в нову і таких батьків є, як мінімум,  42».

Вихователь-методист ДНЗ №42 Марія Савка переконана, що ця ситуація більше схоже на війну управління освіти з кері..

Вихователь-методист ДНЗ №42 Марія Савка переконана, що ця ситуація більше схоже на війну управління освіти з керівником ДНЗ №42 Наталією Заранською, яка просто їм стала не угодна. Адже раніше жодних конфліктів не було, а керівництво дитсадка працює ще з 2000 року. «З різних джерел до нас надходить інформація, що насправді хтось поклав око на земельну ділянку, на якій знаходиться дитсадок. Можливо, поки ця каденція ще не закінчилася, вони поспішають «приватизувати» землю? Ще існує версія, що готується передача цих приміщень якійсь приватній структурі», – розповідає Марія Савка.

Загалом і колектив, і батьки зійшлися в одному: якщо маніпуляції чиновників довкола «Дивосвіту» не завершаться, якщо депутати, попри здоровий глузд, віддадуть частину приміщень в оренду, вони готові до радикальних дій і відстоювання своїх прав у судовому порядку.

Нагадаємо, «Вголос» писав, що комісія гуманітарної політики Львівської міськради розглянула проект ухвали про передачу частини відновлених приміщень ДНЗ№42 «Дивосвіт» дитсадку №21. Аргументів управління для прийняття цього, не до кінця зрозумілого та логічного рішення, депутатам не вистачило, відтак вони перенесли розгляд цього питання.

Ще раніше батьків, що стоять в електронній черзі у ДНЗ№42 «Дивосвіт» у м. Львів, приголомшило рішення депутатської комісії з питань комунальної власності, яка підтримала проект ухвали про передачу частини відновлених приміщень дитсадка №42 в оренду іншому дитсадку – №21.

А у травні батьки з «Дивосвіту» закликали львівських депутатів підтримати їхній садок та його керівника.