vurokМинулого року остаточний вирок і ув’язнення отримало лише п’ять хабарників з 362. Найвища посада – начальник Миколаївської колонії у Львівській області.

У 2016 році було винесено 335  вироків по статті про отримання неправомірної вигоди стосовно 362 осіб. Станом на 16 лютого набули силу 217 вироків (222 осіб). Більшість засуджених отримали неправомірну вигоду після 1 березня 2014 року, пишуть «Наші гроші».

Вироки з реальним позбавленням волі набули стосовно п’яти людей – менше півтора відсотка від загальної кількості вироків.

Найбільший строк – 5 років і 1 місяць  у військовослужбовця 28 окремої механізованої бригади Збройних Сил України Олексія Мештешуга. У травні-червні 2015 року він став посередником між своїм командиром і перевізниками, що незаконно провозили вантажі на окуповані території на Донбасі (платили до 70 тис грн за одну вантажівку. Загалом проїхало більше 10 вантажівок. Мештешуг з цієї схеми мав отримати близько 50 тис грн). Мештешуг уклав угоду із прокурорами Головної військової прокуратури, у якій прописано співпрацю у викритті злочинів, пов’язаних з незаконним переміщенням заборонених вантажів до тимчасово окупованої території України.

5 років позбавлення волі з конфіскацією частини майна, позбавленням рангу і забороною займати посади на три роки також відбуваєголова с. Новошмідтівка (Миколаївська обл.) Людмила Пащенко,обвинувачена в отриманні $10 тис хабара за безперешкодне надання в оренду комунального майна – свердловини системи водопостачання. У суді вона щиро розкаялася у вчиненому та пояснила, що дійсно у зв’язку з важким матеріальним становищем взяла хабар.

Набув чинності вирок також стосовно податкового інспектора з Одеси Артема Гурського ,який у 2012 році всіляко затягував закриття ФОПа і встиг отримати від нього близько 4 тис грн хабарів. Стосовно Гурського здійснювалося спеціальне досудове розслідування і спеціальне судове провадження, оскільки він з липня 2013 року переховується. Гурський перебуває в міжнародному розшуку.

За ґратами опинився начальник Миколаївської виправної колонії (Львівська обл.) Іван Волчанський, який отримав 3 роки за те, що у 2015-му вимагав $5 тис за вирішення питання про умовно-дострокове звільнення засудженої особи. Волчанський повністю визнав свою вину. З 31 липня 2015 року він сидить в СІЗО, і по «закону Савченко», рахуючи день попереднього ув’язнення за два дні покарання, фактично свій строк відбув.

Також фактично вже відбув присуджені 2 роки і 4 місяці позбавлення волі старший оперуповноважений карного розшуку харківської міліції Андрій Опанасець, який спільно із колегою незаконно затримали особу, а потім взяли хабар за її звільнення. Опанасець розкаявся у вчиненому, повністю відшкодував потерпілим заподіяну їм шкоду. Крім того, він раніше не судимий, має на утриманні малолітню дитину та вагітну дружину. До того ж, потерпілий прохав не призначати міліціонеру суворе покарання. Зважаючи на це все, суд призначив Опанасцю пом’якшене покарання: 2 роки і 4 місяці позбавлення волі із забороною обіймати будь-які посади в правоохоронних органах строком на 3 роки без конфіскації майна, але з позбавленням спеціального звання «капітан міліції». Опанасець був у СІЗО з 6 жовтня 2010 до 6 жовтня 2011 рр і з 18 квітня 2016 року, тобто фактично строк ув’язнення по «закону Савченко» вже відбув.

Між тим ще не набули чинності вироки, по яких є засуджені і до більших термінів.

Штрафи отримали більше половини засуджених.В основному штрафи йшли з додатковим покаранням у вигляді позбавлення права займати посади: зі 194 оштрафованих хабарників 182 позбавлені права обіймати посади на строк від 1 року. Крім того, ще двоє засуджених разом зі штрафом додатково позбавлені рангу державного службовця (старший державний виконавець Тальнівського райуправління юстиції у Черкаській області Сергій Білий і головний спеціаліст з Держінспекції сільського господарства в Рівненській області В’ячеслав Гусарук).

Також варто відзначити, що 109 осіб, яким присуджено штраф, уклали угоду про визнання винуватості із прокуратурою. В тому числі і перший  заступник  начальника територіального органу ДАБІ України у Львівській області Ігор Гуменчук (чиновник категорії B), який отримав 193 тис грн і $2500 за незастосування штрафних санкцій за порушення містобудівного законодавства. У підсумку відповідно до угоди він отримав пом’якшене покарання, а саме: штраф 60 тис грн, хоча стаття передбачала позбавлення волі до 12 років. Решта угод, по яких засуджені отримали штрафи, укладено з чиновниками категорії «С» і посередниками.