huta pieniacka
Відновлений пам'ятник на місці масового вбивства поляків Гути Пеняцької, лютий 2017 року. Фото: Євгеніуш Сало, Kurier Galicyjski
8 січня 2017 року пам’ятник убитим за часів Другої світової війни цивільним мешканцям польського поселення Гута Пеняцька був сплюндрований невідомими. Бічні стели були розмальовані стилізованим нацистським символом "SS", а викарбувані імена загиблих поляків зафарбували синьо-жовтими та червоно-чорними барвами.. Центральний монумент-хрест розбили на кавалки.

guta
Вандали підірвали меморіал полякам, загиблим під час нацистської каральної акції в селі Гуті Пеняцькій у 1944 році. Згодом цей акт назвали провокацією, вигідною третій стороні
Місцева влада, державні і дипломатичні інституції України в один голос засудили вандалізм. Тоді ж представники місцевої влади заявили про необхідність терміново відбудувати пам’ятник.

Як повідомляє сайт видання  Kurier Galicyjski, пам’ятний знак повністю відновлений вже через місяць після інциденту. Жалобні урочистості відбуватимуться на місці трагедії напередодні 73 роковин – у неділю, 26 лютого, повідомляє Історична правда.

Разом з тим нагадаємо, що впродовж 2014 – 2016 років у Польщі невідомі вандали зруйнували і осквернили 14 могил і пам’ятних знаків українцям. Донині жоден не відновлений. В Україні провокатори цього року осквернили пам’ятники загиблим полякам у колишньому селі Гута-Пеняцька на Львівщині і меморіальний комплекс у Биківні на Київщині. Однак українська сторона одразу відчистила образливі написи і заявила, що готова відновити пам’ятники. Польська сторона зволікає з цим питанням.