shevchenkiv gayУ Львові експонати Музею архітектури і побуту ім’я Климентія Шептицького у критичному стані. Близько 40% об’єктів стоять без даху, там падають крокви, прогнивають стелі, нищиться підлога.

Про це сьогодні, 2 березня, під час сесії Львівської міськради повідомив депутат Валерій Веремчук, передає кореспондент ІА ZIK.

Він наголосив, про критичний стан об’єктів у «Шевченківському гаю» говорять журналісти, мистецтвознавці, етнологи, але не виконавча влада, хоча музей і перебуває у комунальній власності. Замість приділити увагу збереженню унікальних експонатів, тут прокладають велодоріжки та планують звести «Візит-центр» за понад 10 млн грн.

В. Веремчук навів дані Бориса Рибака, який був директором музею понад 15 років: «Близько 40% об’єктів «Шевченківського гаю» в жахливому стані: стоять без даху, падають крокви, прогнивають стелі, нищиться підлога, більша частина території неупорядкована. Ще 30 об’єктів за 20 років зникли під впливом часу та недогляду».

«Тож, про які візит-центри і ресторани за мільйони ми говоримо? Кажуть, що «Візит-центр» буде візиткою музею, але, зважаючи на стан експонатів, ми ризикуємо втратити візитку Львова», – обурився депутат.

Він закликав зробити все можливе, щоб врятувати музей від знищення. Зокрема, провести інвентаризацію всіх об’єктів, експертне визначення їх стану, провести аудит використаних кошт. Це дозволить напрацювати покроковий план дій, виділення коштів для порятунку безцінних експонатів.

Міський голова А. Садовий заявив, що на музей потрібно виділяти більше коштів, аби його врятувати, і доручив своєму заступнику А. Москаленку зайнятися цим питанням.