Дивись.Інфо

terykonТерикон біля Соснівки, який палає з вересня 2015 року, продовжує горіти, а виділені Кабміном на гасіння 15 мільйонів гривень лежать на рахунках Держказначейства. Про це під час відеозвернення заявив народний депутат Олег Мусій.

«Насправді ситуація ще критичніша, ніж була. Це виявилося черговим пропагандистським міфом від уряду і від чиновників на місцях. Так, розпорядження про Кабінету Міністрів про виділення 15 мільйонів існує, але пройшло вже більше двох місяців, а терикон продовжує горіти, жодні роботи ПАТ «Львівська вугільна компанія» і відповідні органи місцевої влади (Сокальська РДА і Львівська ОДА), які несуть відповідальність за стан благополуччя, у тому числі екологічного, не проводять. Всі відмовляються будь-яким чином освоювати ці 15 мільйонів, вони не використані, вони лежать у Державному казначействі Міністерства фінансів. І нічого не робиться для того, щоб загасити зловісний терикон», – сказав Олег Мусій.

Народний депутат стверджує, що у населених пунктах, які розташовані поблизу терикону, зростає захворюваність, зокрема збільшилась кількість онкозахворювань.

«Я отримав надзвичайно цікавий документ з Міністерства охорони здоров’я у розрізі захворюваності мешканців найближчих сіл, особливо Соснівки. Так от, хочу сказати, що там кричуща ситуація. Кількість захворювань дихальної системи серед дітей збільшилася в 2-2,5 рази і щонайгірше – на онкологічні захворювання в місті Соснівці зафіксоване збільшення майже в два рази. Тому ця проблема існує і вона вже конкретно шкодить здоров’ю  людей тих людей, які живуть поряд з цим палаючим териконом», – зазначив Олег Мусій.

Він запевнив, що після того, як на власні очі переконався, що терикон продовжує горіти, на найближчій годині запитань до уряду це питання він знову підняте.

«Це ганьба, коли уряд виділяє кошти, а місцеві чиновники взагалі не можуть їх освоїти і нічого не роблять для того, щоб загасити цю екологічну катастрофу в Сокальському районі», – додав нардеп.

Терикон почав горіти у вересні 2015 року. Сам породний відвал з’явився 2014 року і його насипали з порушенням технічним норм, тобто не перешаровували грунтом і глиною, що в майбутньому і сприяло самозайманню.

ПАТ «Львівська вугільна компанія» переклала відповідальність на Червоноградське спецуправління з гасіння і рекультивації териконів, бо саме вони мали трамбувати відвал. Натомість спецправління заявило про велетенський борг збагачувальної фабрики, який становить понад 12 мільйонів гривень.

У зоні, яка потерпає через горіння терикону, знаходиться місто Соснівка і села Гірник, Межиріччя, Волсвин, Сілець, Городище.