palac hotkevychaГО «Батьківська Рада Львівщини» звернулася до міського голови Львова, депутатів міської ради та керівників профільних управлінь ЛМР із зверненням стосовно планів перепрофілювання міського палацу культури імені Гната Хоткевича — найстарішого культурно-освітній центру Львова.

«В результаті з ознайомленням з документом «Підсумки обговорення в рамках платформи для комунікації «URBANCAFÉ» від Інституту міста «Хоткевич: Перетворення» - оновлення обличчя Міського палацу культури ім. Г.Хоткевича», громада Львова дізналась, що в приміщенні нашого палацу культури передбачаються не тільки суттєві зміни щодо реконструкції приміщення (побудови тут готелю та ресторану), але й зміни, що стосуються напрямку діяльності – пропонується заклад культури та освіти перетворити на заклад комерційного типу, спрямований на обслуговування туристів, слугувати, як туристична принада, а це неприпустимо», - йдеться взаяві.

Активісти зазначають, що не може бути й мови про перепрофілювання палацу, зменшення навчального простору, чи закриття палацу на повну реконструкцію, оскільки в приміщенні займаються діти.

«Громада Львова відстояла своє право на Палац культури в минулому – коли були спроби його продати. Ми не відступимо й сьогодні!», - наголошують вони.

Згідно з законом «Про культуру» від 14.12.2010 №2778-VI, заклад культури - юридична особа, основною діяльністю якої є діяльність у сфері культури, або структурний підрозділ юридичної особи, функції якого полягають у провадженні діяльності у сфері культури, наголошується у зверненні. Палац Культури є культурним простором громади Львова, об'єктом, власне, культурного призначення, збудованого за особисті кошти мешканців Львова (а не місцем для комерції, торгівля ітд.) - тут відповідно до законодавства провадиться культурна діяльність львів’ян та задовольняються культурні та дозвіллєві потреби. Тут реалізується право дорослих та дітей, передбачене законодавством, на культурно-мистецьку освіту, художньо-естетичну освіту, позашкільну освіту сфери культури, педагогічну діяльність сфери культури.

Автори звернення також зазначають, що обговорення в рамках платформи для комунікації «URBANCAFÉ» від Інституту міста відбулось без публічного повідомлення мешканців Львова, котрі мають відношення до цього закладу, а тому обговорення і напрямки роботи, визначені за результатами обговорення законними не вважають.

Відтак «Батьківська Рада Львівщини» вимагає:
1) Провести законні Громадські слухання, попередньо опублікувавши інформацію про час і місце їх проведення на сайті ЛМР та в приміщенні Палацу культури;
2) Не допустити надання приміщення Палацу культури ім.Гната Хоткевича для готельної діяльності (готелі, хостели тощо, як приватної, так державної/комунальної власності);
3) Не допустити відкриття у приміщенні Палацу культури приватних ресторанів та інших закладів громадського харчування.
4) Передбачити у бюджеті кошти, виділити та забезпечити ремонт приміщень Палацу ім.Гната Хоткевича (без закриття на повну реконструкцію), забезпечити необхідним інвентарем.
5) Провести інвентаризацію приміщень і визначити, які з них використовуються неефективно. Провести відкритий конкурс між дитячими і молодіжними гуртками на оренду приміщення винятково культурних та освітніх цілях, згідно законодавства України.
6) Винести ці питання на обговорення найближчого пленарного засідання ЛМР на 02.03.2017.
7) Про вжиті заходи повідомити негайно згідно вимог чинного законодавства.

Повністю із текстом звернення можна ознайомитися тут.