Голова Міжфракційного об`єднання бійців АТО у Львівській обласній раді, депутат від ВО «Свобода» Михайло Нискогуз просить СБУ перевірити діяльність іноземного мілітарного формування «Самостійна стрілецька частина «Львів» ім. капітана Болеслава Зайончковськєго» щодо розпалювання міжнаціональної ворожнечі між українцями та поляками.

 

Про цей йдеться в депутатському зверненні, яке він скерував 3 березня 2017 року очільнику Управління Служби безпеки України у Львівській області Вікторові Андрейчуку. 

Михайло Нискогуз зазначає, що на території Львівщини діє незаконна мілітарна організація «Самостійна стрілецька частина «Львів» ім. капітана Болеслава Зайончковськєго». Болеслав Зайончковський був одним з командирів польської армії, яка воювала проти незалежної Західноукраїнської Народної Республіки.

«Організація позиціонує себе ідейним спадкоємцем «Стрілецького союзу», заснованого польським націоналістичним підпіллям у м. Львові у 1910 р. з метою відновлення кордонів Речі Посполитої, до якої мало б входити і місто Львів. Одним із основних осередків діяльності організації  є Львівська ЗОШ № 10 ім. св. Марії Магдалени (із польською мовою навчання). У соціальних мережах є світлини, де члени цієї організації проводять свої військові вишколи на території Львівщини, у тому числі у вищезазначеній школі.  В урочистих заходах члени цієї незаконної міліарної організації використовують макети автоматів, з якими, зокрема, і пройшлись вулицями міста Львова 3 травня 2016 р. 

Директором школи є Ришард Вінценц, який на своїх сторінках у соцмережах викладає фото в однострої організації та на сторінках якого присутня антиукраїнська пропаганда. Керівником «Самостійної стрілецької частини «Львів» ім. капітана Болеслава Зайончковськєго» є Ерік Матецький, на сторінці якого у соціальній мережі «Фейсбук» вказано, що він є родом із російського міста Санкт-Петербурга», - йдеться у зверненні. 

Михайло Нискогуз зазначає, що громадськість Львівщини стурбована популяризацією імперіалістичних ідей міжвоєнної окупаційної Польської держави, розпалювання міжнаціональної ворожнечі між українцями та поляками з боку згаданої організації. Він просить СБУ здійснити перевірку викладених фактів та вжити заходів щодо незаконної діяльності іноземного мілітарного формування на території України.