grybovuchiРоботи з укріплення дамби на Грибовицькому сміттєзвалищі проходять відповідно до проекту 2013 року, який не відображає реального стану речей і не має всіх відповідних погоджень. Тим більше, дамбу укріплюють піском і ґрунтом, що є дуже небезпечним і може спричинити прорив. Про це сьогодні, 6 березня, зазначив голова Львівської ОДА Олег Синютка, повідомляє ZIK.

Документ передбачав, як готувати сміттєзвалище до закриття і проводити рекультивацію. Однак робоча документація так і не була профінансована. Крім того, тоді на сміттєзвалищі не було дамби, яку сьогодні укріплюють.

«Проект 2013 року не відображає реального стану речей і не містить необхідності посилення дамби. Те, що для укріплення дамби завозився чорнозем і пісок – це на 100% диверсія, оскільки це може спричинити прорив. Такими матеріалами дамбу не будують», – зазначив голова Львівської ОДА Олег Синютка.

Він наголосив, що на сьогодні відсутні проектні роботи і проектні рішення щодо укріплення дамби.

«Відтак, дано доручення ДАБІ перевірити існуючі документи, держекспертизі – провести перевірку, якщо буде подана проектна документація, а екологічній інспекції – провести погодження відповідно до чинного законодавства. Ситуація, яка сьогодні склалася з дамбою, є катастрофічною, тому вимагає невідкладного втручання», – сказав очільник області у коментарі журналістам.

У свою чергу, міський голова Львова Андрій Садовий, який теж був присутній на засіданні комісії, визнав, що сьогодні є деякі проблеми з документацією щодо робіт на полігоні.

«Сьогодні доручення Прем’єр-міністра під час його останнього візиту виконуються у повному об’ємі. Дійсно, є певні проблеми з документацією. Ми отримали дозвіл від Держархбудінспекції, але до цього дозволу потрібні ще доповнення», – сказав мер Львова.

Нагадаємо, 30 січня, Апеляційний суд Львова заборонив використовувати Грибовицьке сміттєзвалище, зобов’язав Львівську міську раду провести його рекультивацію і знайти земельну ділянку під новий полігон ТВП.

У січні 2017 року Прем’єр-міністр Володимир Гройсман відвідав Львів і дав доручення міському голові Андрію Садовому за півроку облаштувати новий полігон. Також Володимир Гройсман дав доручення Львівській ОДА передати Львову земельну ділянку на території Яворівського ДГХП «Сірка» прощею 12,5 га.

У лютому 2017 року Гройсман закликав міську владу Львова терміново почати роботи на сміттєзвалищі.