ZIK

kostomelНегайно закрити Жовківський завод-костомельню через недотримання норм екологічного законодавства вимагають депутати районної ради, громадські активісти та екологи. За їхніми словами, підприємство не відповідає вимогам санітарії і порушує вимоги з охорони праці.

Про це йдеться у сюжеті інформаційного проекту «Перші про головне» (щобудня о 21:00 на телеканалі ZIK).

Коли на перевірку до Жовкви приїхали екологи, то були просто шоковані. Кажуть, зафіксували безліч порушень. Просто неба на заводі гниють кістки тварин, переробні цехи не працюють, обладнання – застаріле. Скрізь суцільна антисанітарія і повно щурів.

«Відходи лежать на поверхні ґрунту, ними живляться різні гризуни. Сморід жахливий. Як взагалі держава дозволяє працювати такому підприємству без жодного технологічного обладнання?! Люди тут працюють без спецодягу, без масок, фільтрів тощо», – обурюється еколог Алла Войціховська.

Директор підприємства виправдовується: щоб привести все до ладу, потрібен час.

«Не було у нас фінансування. Нині ми робимо документи на пічку. У нас все готове, зокрема, купили цеглу, щоби встановити ту пічку. Думаю, як встановимо, тоді все швидко перепалимо», – каже директорка заводу з переробки кісток Ірина Колодій.

Втім, екологи у фінансові негаразди підприємства не вірять, адже кістки на переробку сюди звозять з усієї області та великими партіями. Причому платять за це – близько тисячі гривень за тонну. Тож такий бізнес, кажуть, мав би приносити прибутки. Фахівці рекомендують негайно закрити завод, а потім оголосити міжнародний конкурс, щоб залучити інвестиції і кардинально оновити підприємство.

«Я думаю, що чимало інвесторів зголоситься. Тут має бути сучасний завод, який є потрібним не тільки Жовкві, але й усій Західній Україні. Мені відомо, що один з інвесторів хотів інвестувати 17 млн. євро у цей об’єкт, однак його сюди не пустили», – стверджує голова екологічної комісії, депутат Жовківської районної ради Ігор Муравський.

Уже найближчим часом екологи направлять документ з усіма зафіксованими порушеннями правоохоронцям.