ukropЮний переселенець з Донбасу Олександр створив мобільний додаток для операційної системи Android, який зламує і збирає дані зі смартфонів бойовиків, російських військовослужбовців і пропагандистів з РФ.

Про це повідомляє ZIK з посиланням на InformNapalm.

В 2014 році, коли Олександру було всього 16, йому довелося покидати рідний будинок в Донецьку та разом з батьками переїхати у Львівську область. Будучи ще школярем, він на професійному рівні займався програмуванням і зумів застосувати свої навички проти бойовиків, які окупували його рідний Донецьк.

Першим стартапом Олександра, який згодом привів його до Українського кіберальянсу (UCA), стало створення інтернет-ресурсу для розкриття російських бойовиків і найманців «Армії Новоросії».

Створений вимушеним переселенцем ресурс тривалий час імітував закриту соцмережу для реєстрації адептів «русского мира» і успішно збирав особисті дані, адреси і телефони терористів. Ці дані згодом передавалися в базу центру «Миротворець» і волонтерам міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm, а також українським Хактивістам.

Завдяки первинним даним, зібраним в результаті волонтерської ініціативи Олександра, Хактивістам Українського кіберальянсу вдалося провести ряд успішних кібероперацій. Зокрема, їм вдалося зламати організацію «Союз Добровольців Донбасу», вдалися зломи військових комендатур російської окупаційної адміністрації, а також російських пропагандистів.

В 2016 році Олександр приєднався до Українського кіберальянсу. Ставши учасником спільноти, він реалізував ще один цікавий стартап – додаток «CropUkrop» для Android. З його допомогою вдається маніпулювати бажанням адептів «русского мира» нести руйнування, проводячи DDos-атаки на сайти спільноти InformNapalm, центру «Миротворець» та інших ресурсів.

Стимулюючи DDos-атаку, додаток отримує всю корисну інформацію з гаджета «нападника».

Використовуючи десятки російських сайтів пропагандистів і блогерів, до яких Хактівісти UCA отримали несанкціонований доступ, було підготовлено грунт для популяризації програми «CropUkrop».

За тиждень вдалося заразити і зламати понад 2,5 тисячі телефонів, зокрема були зламані смартфони активних бойовиків, російських військовослужбовців і пропагандистів.