У Бродах на Львівщині в одному із казематів стародавньої фортеці обвалилася стіна – сталося два обвали запобіжного підпорного муру, до якого прилягає базарна площа.

На щастя, обвал стався в небазарний день й обійшлося без жертв, повідомляє ZIK.

Проте, як зазначив директор Бродівського історико-краєзнавчого музею Василь Стрільчук, загроза подальших обвалів є очевидною і все це вимагає негайних дій. Крім того, декілька свіжих обвалів помітно і всередині замкового подвір’я, де бігає багато дітей – учнів Бродівської школи №3, 5-7 класи якої навчаються у приміщенні замкового палацу.

За словами Василя Стрільчука, місцеві активісти і краєзнавці неодноразово піднімали питання збереження замку. І в певний момент була надія, що справа зрушилася з місця. У період 2007-2009 років для консервації замкових казематів були виділені чималі кошти, розпочалися ремонтні роботи. Але нефахові дії виконавців робіт призвели до повного руйнування східної куртини замку: було повністю зруйновано земляний насип, розібрано підпірні стіни радянського часу, пробито, нібито з метою вентиляції, аркові склепіння казематів XVII ст.

Роботи виконувалися у зимову пору і вже з настанням весни впала новозбудована підпірна стіна, яку в швидкому темпі знову абияк відновили. Під час опадів почалося затікання стін казематів, їх поступове інтенсивне руйнування. Неодноразові звернення активістів, представників самоврядування до балансоутримувачів і контролюючих органів не дали жодного результату. Замок і надалі інтенсивно руйнується.

«На превеликий жаль, місцева громада і влада не приділяє належної уваги об’єкту, оскільки пам’ятка знаходиться (чи мала б знаходитись?) на балансі відділу охорони історичних пам’яток управління містобудування та архітектури ЛОДА», – наголосив Василь Стрільчук.

До речі, не кращий технічний стан і самого палацу Потоцьких, що на території Бродівської фортеці: відпалі шматки штукатурки на стінах, розвалені поручні вхідних сходів, та найгірше – розсипається розкішна мистецька ліпнина капітелей на пілястрах замку.

Довідка

Бродівський замок – пам’ятка архітектури державного значення, фортифікаційна споруда XVII–XVIII ст. До комплексу пам’ятки входять палац Потоцьких, каземати та оборонні земляні вали. Фортецю споруджено в 1630-х роках за проектом французького інженера Боплана та за участі архітектора Андреа дель Акви.

На той час замок був ключовим елементом в оборонній системі Бродів – ідеального міста-фортеці XVII-XVIII ст.

З 1812 р., після руйнування цитаделі австрійцями, фортеця втрачає своє оборонне значення. Однак, палац був житловою резиденцією власників Бродівського маєтку аж до початку ІІ світової війни.

У радянський час тут дислокувалися різні військові частини аж до 1993 р.