Польський культурно-освітній центр "Білий Орел" поділяє думку про російський слід в антипольських провокаціях. Про це, зокрема, йдеться у зверненні центру, оприлюдненому на його офіційній сторінці у Фейсбук.

Подаємо текст звернення повністю:

Шановні друзі!

Не можемо пройти осторонь і хочемо донести до Вас свою позицію відносно ряду резонансних подій, котрі відбуваються останнім часом в місцях памяті польського народу.

1. Знищення памятника у вигляді Хреста на Різдво (9січня) у Гуті Пеняцкій

2. Надписи образливого характеру на меморіалі замордованих в 1940 році поляків - тогочасної еліти суспільства ( офіцери, викладачи, чиновники, бізнесмени, студенти ) НКВД-стами в Биковні під Києвом.

3. Надписи на Консульстві РП у Львові.

4. Побиття польського історика у Львові.

5. Надписи на меморіалі польським професорам, розстріляним у Львові в 1941 на Вулецьких пагорбах (в.Ак.Сахарова).

6. Надписи на меморіалі загиблим полякам в Підкаміні.

7. Марш псевдополяків (який вчасно заблокувала СБУ) нібито для того, щоб Польща допомогла місцевим полякам (серед затриманих тітушок, котрі продались за 50 грн. - поляків не було).

Майже всі надписи як в польській, так і в українській мовах, зроблені з помилками, що говорить про те, що робили їх нелюди інших національностей. На нашу думку, усі ці дії заслуговують на осудження і кримінальну відповідальність, оскільки виконуються на замовлення і кошти спецслужб російської федерації і спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

"Поділяй та володарюй" - це прицип загарбницьких імперій усіх часів.

Дай Боже нам усім розуму та розсудливості почути і зрозуміти один одного, незалежно від національності чи віросповідання.

І маємо велике прохання до тих, чиєю компетенцією є такі справи, знайти та покарати винних.( принаймі місцевиї іуд, котрі причетні в той чи інший спосіб, до цих гидких діянь)