1 62485340 1338427332975310 8727506586378960896 o11 червня 2019 р. кримськотатарська громада м. Львів запрошує на публічну масову акцію в підтримку українських політв’язнів, яких незаконно утримує Російська Федерація, внаслідок військової агресії та окупації Автономної Республіки Крим.

Заходи проводяться за підтримки Меджлісу кримськотатарського народу і Львівської ОДА

У заході візьмуть участь представники органів місцевої влади та партнерських громадських організацій, відомі громадські діячі, а також львів’яни з різних культурно-національних об’єднань міста. Запрошено представників ЗМІ. Орієнтовна кількість учасників – до 200 людей. Організаторами акції буде запропоновано використання наочних матеріалів, плакатів і флаєрів, а також представлені інформаційні стенди, що зображають сучасну ситуацію з дотриманням прав людини на окупованій території.

"Внаслідок більш ніж 5 років панування на півострові окупаційного режиму, сьогодні вже понад 100 політв'язнів Криму утримуються за ґратами в російських в'язницях, в катівнях ФСБ. З 2014 року 18 осіб були знайдені мертвими, 17 людей зникли безвісти на території тимчасово окупованого Криму і їх доля залишається невідомою по сьогоднішній день. 170 дітей в Криму залишилися без батька і годувальника.
Окупант заборонив Меджліс — представницький орган кримськотатарського народу, в порушенні колективних прав кримських татар. Під тавро «екстреміст» і «терорист» миттєво може підпасти будь-яка людина, яка тільки не демонструє лояльність режиму і за сфабрикованим звинуваченням опинитися за ґратами на тривалий термін до 20 років суворого режиму. Переслідування за етнічною і релігійною ознакою, наклепи та психологічний тиск стали нормою для українських громадян, які живуть в умовах окупації. Ці та інші незаконні дії прокремлівської влади перетворилися в справжню трагедію, перш за все, для корінного народу Криму — кримських татар, які продовжують чинити ненасильницький опір окупації.
Вже двічі, 23 березня і 10 червня в Криму було проведено наймасштабніші за останні роки акції із залякування місцевого населення, які носять всі ознаки етнічних чисток. Одразу в кількох районах півострова силовики російської окупаційної влади проводять обшуки в десятках будинків кримських татар. Із застосуванням спецтехніки та зброї блокуються ціли масиви компактних поселень кримців і сотні силовиків зрання вриваються у подвір’я мірних людей, руйнуючи двері й вікна, без жодних пояснень, проводять брутальні обшуки та арешти. Затриманими можуть бути як жінки так і старі. Потерпілим внаслідок отриманого стресу не надається жодна медична допомога. Умови утримання однакові в т.ч. і для хворих арештантів і людей з вадами. Затриманих залишають під вартою, і щоб унеможливити масову підтримку земляків на засіданнях т.зв. «суду» переводять до російських тюрем. Оголошено в розшук десятки людей.

«Серед кримських татар дедалі більше події останнього часу викликають асоціацію з депортацією 1944 року. І тоді, і зараз в будинки рано вранці вриваються озброєні люди. І тоді, і зараз селища оточуються, а на людей чатують авто поліції. І тоді, і зараз нема куди бігти, нема куди податись. Сльози старих, плач дітей, голосіння жінок…» - Arsen Zhumadilov".

Місце проведення:
Проспект Свободи, площа перед пам’ятником Т.Г. Шевченко.
Дата і час проведення: 11 червня о 16.30.