Гал-інфо

novobudУ Львівському прес-клубі відбулась прес-конференція проти будівництва 16-поверхового будинку поруч з музеєм «Територія терору» на проспекті Чорновола , 45Б. Про це повідомляє кореспондент Гал-інфо.

Як розповіла присутнім на прес-конференції Ірина Сідловська, юрист, представник власників суміжних земельних ділянок, таке будівництво грубо порушує норми закону. «ТОВ «Горизонт-Захід 1» отримала декларацію про початок будівництва на підставі містобудівних умов та обмежень, котрі уже втратили чинність. Цей документ був отриманий 31 грудня 2010 року на термін до п’яти років. Декларація була зареєстрована 27 квітня 2016 року, що означає, що містобудівні умови та обмеження на момент отримання декларації про початок будівництва уже були протерміновані», - зазначила Ірина Сідловська.

Також вона зазначила, що ТОВ «Горизонт-Захід 1» не отримала технічних умов на підключення до будинку комунікацій.

Окрім того, громадськість обурена наміром компанії будувати будинок на території колишньої пересильної тюрми, в безпосередній близькості до музею «Територія терору». «В будинках, що розташовані поруч, була тюрма, де були ув’язнені українці, що боролись за незалежність. Цей комплекс знаходиться в безпосередній близькості до музею терору. Ця територія має статус святої землі, це земля страждань українського і єврейського народу», - розповів Мейлах Шейхет, керівник представництва в Україні Американського об'єднання комітетів євреїв, голова Єрейської громади Львова.

Він також наголосив, що вони проведено дослідження, коли було зіставлено знімки аерофотозйомки 1944 року та сучасні супутникові знімки. «Навіть не треба проводити археологічні дослідження, щоб побачити що будівництво буде відбуватись на місцях масових поховань та розстрілів», - наголосив Мейлах Шейхет.

На переконання громадськості Інспекція архбудконтролю повина зупинити це будівництво. «Рятівна археологічна служба видала експертний висновок, зазначивши, що будівництво можливе лише за умови археологічного нагляду на етапі підготовчих робіт. Втім, забудовник, розпочавши будівництво в середині жовтня, не запросив Археологічну службу. Лише зараз археологам вдалось потрапити на будмайданчик, однак шари грунту, у котрих могли міститись рештки закотованих НКВД людей чи інші важливі історичні артефакти, був вивезений», - наголосила Ірина Сідловська.

Нагадаємо, 11 листопада, під час засідання сесії Львівської міської ради голова фракції Українська галицька партія Тарас Чолій звернувся до директора департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області з проханням перевірити законність реєстрації ТОВ «Горизонт-Захід 1» декларації про початок будівельних робіт офісного центру з підземним паркінгом на проспекті в. Чорновола, 45-б.