franceСьогодні в міській раді відбулось підписання Меморандуму порозуміння між Львівською міською радою та французькою компанією Egis, яка підготує комплексне дослідження та стратегію міста у сфері поводження з відходами. Підписання відбулось за участю Надзвичайного та Повноважного Посла Франції в Україні Ізабель Дюмон, передає прес-служба мерії.

Мова йде про грантові кошти в сумі 650 тис євро від Фонду вивчення та підтримки приватного сектору (FASEP) генерального казначейства Франції, які компанія Egis використає для розробки дослідження «Міська стратегія поводження з твердими побутовими відходами для міста Львова: техніко-економічне обґрунтування інтегрованої системи поводження з ТПВ, включаючи збір відходів, переробку та утилізацію».

"Як ви знаєте, вже більше 10-ти місяців ми маємо надзвичайно велику проблему у місті Львові з вивозом і утилізацією відходів, тому що наш полігон на сьогоднішній день не працює. Тому я переконаний, що команда, яка починає цю працю, буде працювати з подвійною чи потрійною енергією, розуміючи важливість кожного дня. Адже кожен день для нас є дуже цінним.

І ще раз дякую вам, пані Посол, адже без вашої особистої участі, без вашої співпраці з українським урядом, з владою міста та області, я думаю, було б складно зреалізувати такий великий проект, який насправді є основою для подальшої роботи з Європейським інвестиційним банком, з державним банком Європейського союзу, який готовий інвестувати надзвичайно великі кошти у розвиток нашого міста», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Французька компанія Egis залучила грантові кошти в обсязі 650 000 євро від Фонду вивчення та підтримки приватного сектору (FASEP) генерального казначейства Франції. Кошти надаються компанії для розробки дослідження «Міська стратегія поводження з твердими побутовими відходами для міста Львова: техніко-економічне обґрунтування інтегрованої системи поводження з ТПВ, включаючи збір відходів, переробку та утилізацію».

В управлінні інвестицій та проектів департаменту економічного розвитку ЛМР наголошують - ключовим у дослідженні для Львова є коригування проекту рекультивації сміттєзвалища в с. Великі Грибовичі.

«Ця технічна допомога є надзвичайно важливою для міста Львова, адже ми отримали можливість залучити провідну європейську компанію до розробки та проектування як першочергових протиаварійних заходів на сміттєзвалищі у с. Великі Грибовичі, так і подальших заходів з його остаточної рекультивації. Міжнародний досвід та фаховість французьких експертів гарантуватимуть швидкість та якість проектних робіт, а отже ми зможемо розпочати фазу безпосередньої реалізації проекту вже найближчим часом», – зазначила Ольга Сивак, начальник управління інвестицій та проектів департаменту економічного розвитку ЛМР.

Довідка

Egis - міжнародна група, яка пропонує послуги інжинірингу, проектного структурування та експлуатації. У сфері інжинірингу та консалтингу діяльність компанії концентрується на секторах транспорту, міського розвитку, цивільного будівництва, промисловості, водопостачання та водовідведення, захисту навколишнього середовища та енергетики.  

Дослідження «Міська стратегія поводження з твердими побутовими відходами для міста Львова: техніко-економічне обґрунтування інтегрованої системи поводження з ТПВ, включаючи збір відходів, переробку та утилізацію» міститиме такі складові:

- Огляд існуючої системи поводження з твердими побутовими відходами;

- Розробку Стратегії поводження з ТПВ та Генерального інвестиційного плану для Львова;

- Підготовку попереднього проекту потужностей з збору, переробки та утилізації ТПВ (в т. ч. коригування існуючого проекту рекультивації сміттєзвалища в с. Грибовичі);

- Фінансовий аналіз та аналіз закупівель щодо рішень з поводження з ТПВ;

- Оцінку екологічного та соціального впливу;

- Підготовку тендерної документації.

Нагадаємо, Львів також долучається до світової ініціативи «нуль відходів (Zero waste)».