Протягом останнього тижня на електронні адреси приватних осіб і державних установ надходять листи нібито від Державної фіскальної служби з пропозицією сплатити вказаний рахунок.

Про це повідомляє прес-служба кіберполіції.   

Шахраї спеціально підміняють адреси відправника на адресу в зоні gov.ua, щоб у одержувача склалася думка, що лист надіслано з держустанови.

Посилання на фейковий рахунок для оплати податків веде на один з зламаних сайтів, що знаходяться під управлінням CMS (система управління контентом) Joomla та Wordpress, за яким завантажується zip-архів. В архіві знаходиться шкідливе програмне забезпечення, яке може отримають доступ до файлової системи комп'ютера і завантажувати вірус з попередньо зламаних серверів.

Вірус зашифровує файли, а за їх розшифровку кіберзлочинці вимагають  сумублизько 300-500 доларів у криптовалюті Bitcoin. Однак суми необхідного викупу за розблокування комп'ютера можуть перевищувати 1 тисячу доларів.  

Щоб не стати жертвою потрібно завжди перевіряти адресу відправника (службові заголовки листа), використовувати програми для шифрування в електронному вигляді і цифровий підпис, а також ніколи не відкривати посилання в підозрілих листах і робити резервні копії своїх файлів, - радять у кіберполіції.