PM951image001Внутрішньою безпекою Національної поліції України п’ятьох оперуповноважених карного розшуку поліції Львівської області викрито у вчиненні особливо тяжких злочинів. Фігурантам організованої групи загрожує до 15 років позбавлення волі.

Про це повідомив департамент внутрішньої безпеки Національної поліції України.

У минулому році до працівників Управління внутрішньої безпеки у Львівській області ДВБ НП України надійшла оперативна інформація щодо окремих співробітників поліції Головного управління регіону. Під час перевірки було встановлено, що п’ять оперативників карного розшуку причетні до вчинення низки злочинів.

За матеріалами УВБ слідчі обласної прокуратури розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 365 (Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

У результаті оперативно-слідчих дій встановлено, що 37-річний капітан поліції організував навколо себе кількох своїх колег віком 26-38 років. Володіючи певною інформацією про мешканців регіону, змовники розробили схему дій щодо незаконного збагачення. Для втілення своїх злочинних планів у реальність спільники вистежували потерпілих, блокували їхні транспортні засоби, а в разі опору застосовували фізичну силу та залякували зброєю.

Так, приміром, у липні 2016 року оперативники незаконно затримали на одній з вулиць Львова 35-річного чоловіка. Громадянина проти його волі доставили до службового кабінету в поліції. Погрожуючи львів’янину застосуванням вогнепальної зброї та притягненням до кримінальної відповідальності за вигаданий злочин, поліцейські змусили його віддати їм 10 тисяч доларів США. Отримавши гроші, чоловіка відпустили.

Ще один розбійний напад зловмисники вчинили через кілька місяців на одній з АЗС. Момент злочину було зафіксовано на відео камери спостереження. Поліцейські під’їхали на автомобілі до іншої припаркованої машини, одягли кайданки на водія цього авто та, націливши на нього табельну зброю, відібрали майно чоловіка: понад 4 тисячі доларів США та кілограм необробленого каменю-бурштину, ринкова вартість якого складає 4 тисячі доларів США.

Поцуплений бурштин розбійники збиралися збути, а гроші розділити між собою. Оборудку з потенційним покупцем було призначено оперативниками в одній з кав’ярень Львова. 36-річного капітана поліції, який прийшов на зустріч, затримали працівники внутрішньої безпеки Національної поліції України спільно з прокуратурою Львівської області. Того ж дня затримали ще трьох його поплічників-колег, серед яких і організатор банди. Ще одного поліцейського оголошено у розшук.

Під час досудового розслідування слідчими прокуратури усім учасникам викритої злочинної групи було переоголошено підозру у вчиненні кримінальних правопорушень. Затриманим інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч. 3 ст.28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч.2 ст.365 (Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу), а також ч.2 і ч. 4 ст.187 (Розбій) Кримінального кодексу України.