polyaky griada1На Львівщині затримали групу громадян, які намагалися влаштувати провокаційну акцію, пов’язану із розпалюванням міжнаціональної ворожнечі між поляками та українцями. Нагадаємо, сьогодні близько 150 осіб із плакатами на кшталт «Припиніть геноцид поляків в Україні» перекрили трасу Львів-Рава-Руська поблизу села Гряда Жовківського району.

Про це йшлося 29 березня на спільному брифінгу голови ЛОДА Олега Синютки із керівниками силових органів Львівщини, інформує ZIK.

Як повідомив начальник ГУ Нацполіції Валерій Середа, близько 150 осіб, попередньо отримавши винагороду по 50-100 грн, спочатку ходили по пішохідному переходу, а згодом переклили трасу. Вони тримали в руках плакати із написами «Припиніть геноцид поляків в Україні», проте, зі слів В.Середи, жодного поляка за національністю серед них не було. Загалом акція тривала близько півгодини.

Поліцейські затримали низку учасників акції, встановили їх особи. Точну кількість затриманих не повідомляють.

«Поляків я там не бачив. Серед них були наші «клієнти», схильні до вживання наркотичних засобів, а також діти 13-14 років – учні львівських шкіл. Думаю, будуть вжиті заходи щодо керівництва навчальних закладів – чому діти були не на уроках, а посеред поля», – зазначив В.Середа.

З його слів, у такі провокаційні акції «втягують представників патріотичних організацій Львівщини, добровольчих батальйонів з тим, щоб їх скомпрометувати». За цим фактом буде відкрито кримінальне провадження за ст. 161 ККУ (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії).

Зі слів начальника УСБУ у Львівській області Віктора Андрейчука, сьогоднішня акція та акція, яку мали намір організувати провокатори 12 березня поблизу пішого переходу у Шегинях, – пов’язані.

«За цими подіями стоять російські спецслужби», – переконаний В.Андрейчук.

Силовики запевняють: вже вийшли на організаторів цих акцій, однак жодних подробить щодо цього не повідомляють.

«Матеріали, які потрапили до правоохоронних органів, свідчать – російська агентура особливо активно працює для дестабілізації на Західній Україні», – наголосив голова ЛОДА Олег Синютка. Він закликав мешканців Львівщини не лакомитися на 50-100 грн та не брати участь у акціях, спланованих з боку країни-агресора.

Як повідомлялося, 12 березня після виявлення актів вандалізму щодо польських пам’ятників на Львівщині поліція затримала автобус з найманими особами, які мали намір влаштувати провокаційну акцію на українсько-польському кордоні.