o 1ct85scaob3en7mbot1bgd1r48ckВиділити приміщення на притулок для жінок та їхніх дітей, що постраждали від домашнього насильства у Львові. Про це просять у петиції, що зареєстрована в Єдиній системі місцевих петицій.

Автор петиції Галина Федькович зазначає - якщо жінка хоче піти від чоловіка, який вчиняє насильство, — у Львові їй нікуди піти. У Львові немає жодного спеціалізованого притулку для жінок та жінок із дітьми, де можна було б отримати психологічний, юридичний та соціальний супровід.

"Створення притулків для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, відповідно до Закону України "Про запобігання та протидію домашньому насильству" покладено на органи місцевого самоврядування. Але, на жаль, у нашому місті досі немає безпечного місця, де жінка могла б перебувати та отримувати допомогу фахівців, поки вдома їй загрожує небезпека", - пише авторка.

До кінця збору підписів залишилось 55 днів.

Оскільки депутати міської ради погодили Програму запобігання домашньому насильству на 2019–2020 роки, одним із завдань якої є визначення потреби в створенні притулків для осіб, які постраждали від домашнього насильства – але цього замало, вважає авторка петиції.

Міжнародні стандарти надання допомоги жінкам, які постраждали від домашнього насильства, вимагають від держав забезпечити місця у спеціалізованих притулках з розрахунку 1 місце (для жінки з дитиною) на 8-10 тисяч осіб населення. З цих розрахунків у Львові має бути створено близько 80-100 місць у притулках для жінок, які страждають від насильства.

"Потреба в притулку очевидна, жінки потребують притулку вже зараз, їм немає куди тікати від кривдників, ми не можемо більше чекати!

Для допомоги жінкам, які постраждали від насильства, Центр «Жіночі перспективи» ще у 2010 році ініціював створення притулку та неодноразово звертався до міської ради з проханням надати приміщення, але нам щоразу відмовляли. Останнє наше подання відхилили у березні 2019 року.

Ми знову ініціюємо звернення до міської ради і просимо надати нам приміщення на створення притулку для жінок та їхніх дітей, що постраждали від насильства. Цього разу ми просимо львівську громаду виразити свою солідарність і підтримати вимогу щодо термінового виділення приміщення на спеціалізований притулок для постраждалих від насильства.

Після виділення приміщення ми беремо на себе обов'язок відремонтувати та обладнати його відповідно до стандартів надання подібних послуг, та утримувати і забезпечувати його безперебійне функціонування (як ми забезпечуємо постійне безоплатне надання юридичної, психологічної, психотерапевтичної та соціально-економічної допомоги постраждалим вже зараз)", - йдеться у петиції.