0983984789589408-річна Софія Величко з Миколаєва виборола друге місце на чемпіонаті Європи із шахів, який проходив у столиці Естонії. Спортсменка займається шахами лише два роки, але вже здобула понад 40 кубків та більше 100 медалей, повідомляє ЛМН.

“Грати у шахи мене навчила мама, – каже Софія. – Мені настільки сподобався цей спорт, що твердо вирішила присвятити шахам усе своє життя. Пригадую свої перші змагання, я тоді дуже переживала, але зуміла вибороти 4-й розряд. А потім усе пішло як по маслу. Змагання стали для мене звичною справою, і вже в червні цього року я зуміла стати чемпіонкою України з шахів серед юнаків та дівчат до 8 років”.

Маленька шахістка дуже багато тренується.

“Тричі на тиждень ми їздимо на тренування у Львів, – каже мама спортсменки Марія. – Ще два заняття маємо із тренером у скайпі. Ми з чоловіком підтримуємо донечку, постійно її супроводжуємо на усіх змаганнях. До речі, семирічний брат Софійки, Семен, також шахіст, правда, він ще не досяг таких успіхів”.

У чемпіонаті Європи із шахів взяли участь 621 спортсмен із 26 країн світу. Україну на турнірі представляли Софія та Семен Велички.

“Софійка розпочинала турнір десятою за міжнародним рейтингом, – розповідає мама юної спортсменки. – Але, незважаючи на це, у напруженій боротьбі зуміла вибороти для України друге місце. В останньому турі вона зустрілася із лідером змагань росіянкою Марією Герасимовою і отримала блискучу перемогу, випередила суперницю і зайняла друге місце”.

Зараз Софія активно готується до чемпіонату світу із шахів, який проходитиме влітку у Греції.