gyrtozutkuВерховна рада України 256-ма голосами ухвалила закон №1076 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків". Мешканці гуртожитків зі всіх областей України неодноразово їздили до столиці – відстоювати свої права на помешкання, які вони ніяк не могли приватизувати через інтереси приватників.

Загалом на ухвалення цього закону мешканці чекали понад чотири роки. Як розповів Форпосту заступник голови Всеукраїнської профспілки «Захист прав» Володимир Федерлян, відтепер півмільйона українців зможуть реалізувати своє право на житло в гуртожитках приватної форми власності.

«Ми тяжко добивались прийняття цього закону, із великим скрипом цей законопроект внесли у порядок денний. Нещодавно 160 мешканців гуртожитків приватної форми власності з’їхалось до Києва, щоб відстояти свої права. Ми будемо сподіватись, що президент не заветує цей закон, не надумає чергових надуманих причин», - коментує Володимир Федерлян.

За його словами, у законі чітко прописано передачу гуртожитків приватної форми власності у комунальну власність із подальшою приватизацією мешканцями своїх помешкань. Відтак, мешканці гуртожитків від «Іскри», ЛАЗу, заводу фрезерних верстатів, "Прикарпатпромарматури", по вулиці Богдана Котика,4, Білоцерківській,10, Радість,24, Кастелівці,40 та Кримській,26 (одне крило) зможуть приватизувати свої кімнати.

Щодо компенсації приватникам, то тут доведеться приймати окремий закон щодо механізму відшкодування коштів приватним структурам за переведення цих гуртожитків у комунальну власність – із державного та місцевих бюджетів. Йдеться про суму, за яку приватник купив гуртожиток, кошти, виділені на ремонт та їхнє утримання, за мінусом амортизації.

За словами Володимира Федерляна, власники гуртожитків фактично втратили можливість вчиняти із ними будь-які дії – закон передбачає фактично мораторій на відчуження цих гуртожитків у будь-який спосіб. Тобто, говорить Володимир, власникам не залишиться нічого, окрім того як готувати гуртожитки до передачі у комунальну власність.

Крім того, якщо в разі власник гуртожитку не захоче передавати його у комунальну власність, орган місцевого самоврядування зможе через суд змусити його виконати закон, визначивши компенсацію, передбачену цим же законом.