1 0 jjj
Фото: "Форпост"
Із квітня 2020 року Національна служба здоров’я оплачуватиме послуги спеціалізованим закладах лише за наявності пацієнтів, які захочуть там лікуватися. На Львівщині вже понад 95% медичних установ перетворили на комунальні некомерційні підприємства. 

 

Про це кореспондентці “Форпосту” розповіла Мар’яна Возниця, директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ.

“Станом на сьогодні лише один заклад із десяти може справді надати допомога з приводу інсульту. Тобто у інших дев’ятьох випадках пацієнт просто помре. Тому ми й починаємо контрактувати установи по пакетах, які передбачатимуть високі вимоги. Таким чином у центрі реформи стане пацієнт”, – розповіла вона.

Для того, аби людині отримати безкоштовні послуги в рамках пакетів, вона повинна укласти декларацію із своїм сімейним лікарем, оскільки лише так пацієнта можна буде побачити у електронній системі. Вже при наявності такої реєстрації буде створене електронне направлення, завдяки якому людина матиме змогу звернутися до потрібного фахівця.

Важливо, що відтепер пацієнт зможе не прив’язуватися до свого місця прожиття у пошуку сімейного лікаря чи місця, куди звернутися по допомогу.

Також відомо, що із 1 квітня медичні заклади матимуть контракти на 27 різних пакетів послуг, серед яких є частина пріоритетних: лікування інфаркту і інсульту, допомога при пологах, складна неонатальна допомога та ендоскопічні дослідження для раннього виявлення онкологічних захворювань.

“Майже 335 тис жінок щороку стають мамами. Із новонароджених діток майже 20 тисяч потребують складної неонатальної допомоги, яка є надзвичайно вартісною. Національна служба за кожний такий випадок сплачуватиме від 26 тис. грн. до 98 тис. грн.”, –розповіла директорка Департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко.