article4443Вчора, 6 квітня, на пленарному засіданні Львівської міської ради Христина Паньків, депутат фракції "Самопоміч"оприлюднила звернення депутатів до Юрія Луценка. В документі є прохання відкликати позов першого заступника керівника Львівської місцевої прокуратури про скасування рішення виконкому Львівської міської ради, яким забороняється використання вивісок зі словами "алкоголь".

Як йдеться в повідомленні фракції "Самопоміч", минулого тижня надійшов позов від першого заступника керівника Львівської місцевої прокуратури про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Львівської міської ради від 11.11.2016 № 1025 «Про затвердження порядку розміщення малих архітектурних форм (вивісок) у м. Львові». Цим рішенням депутати зобов'язали власників магазинів демонтувати рекламні вивіски з фасадів, зокрема вивіски зі словом "алкоголь".

"Нерідко на території міста розміщують вивіски які пропагують шкідливий спосіб життя, рекламуючи алкоголь. Львів'яни часто стають жертвами такої реклами, а ще гірше коли ця реклама спокушає дітей. Тому ми, депутати Львівської міської ради, зокрема фракція "Самопоміч" звертається до Генерального прокурора України Юрія Луценка з вимогою скасувати позов прокуратури",- зазначила Христина Паньків, депутат фракції «Самопоміч».

За її словами, це рішення було прийняте, аби знизити популяризацію шкідливого способу життя та зберегти автентичне історичне середовище та туристичну привабливість міста Львова. Рішення є обов’язковим для виконання на території міста, оскільки законом передбачено, що дозволи, погодження та висновки щодо розміщення інформаційних написів надаються відповідними виконавчими органами Львівської міської ради.

Текст звернення:

Генеральному прокурору України
п. Ю. Луценку
вул. Різницька 13/15, м. Київ, 01601

Шановний Юрію Віталійовичу!
Ми, депутати Львіської міської ради, зобов’язані представляти та захищати інтереси всіх мешканців міста, дбати про добробут та благоустрій міста. Законом передбачено, що дозволи, погодження та висновки щодо розміщення охоронних дощок, охоронних знаків, інших інформаційних написів, позначок на пам'ятках надаються відповідними виконавчими органами Львівської міської ради.

На жаль, нерідко на території міста Львова розміщують вивіски, які пропагують шкідливий спосіб життя, зокрема рекламу алкоголю. Рівень споживання алкоголю в Україні є одним із найвищих у світі. Щороку через алкоголізм у державі помирає близько сорока тисяч людей. І майже половина українських підлітків у віці від 14 до 18 років регулярно вживають спиртні напої. Як стверджують психологи, щонайменше кожна десята людина є сугестивною, тобто такою, яка спокуситься на картинку і придбає нав’язуваний товар. І найчастіше такому впливу піддаються, звісно, діти. Ще у 2013 році виконком заборонив вивіски з написами «алкоголь», проте ця вимога ігнорується деякими суб’єктами підприємницької діяльності.

Окрім цього, 11.11.2016 року було прийняте Рішення Виконавчого комітету «Про затвердження порядку розміщення малих архітектурних форм (вивісок) у м. Львові». Зазначений порядок є прийнятий відповідно до чинного законодавства, зокрема Закону України «Про охорону культурної спадщини» та Закону України «Про благоустрій населених пунктів», обґрунтований та прийнятий з метою забезпечення збереження автентичності історичного середовища та туристичної привабливості міста Львова і, згідно з законом, є обов’язковим для виконання на території міста.

Однак, зараз в провадженні Львівського окружного адміністративного суду перебуває справа за адміністративним позовом Першого заступника керівника Львівської місцевої прокуратури № 1 до виконавчого комітету Львівської міської ради про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Львівської міської ради від 11.11.2016 № 1025 «Про затвердження порядку розміщення малих архітектурних форм (вивісок) у м. Львові».

Враховуючи наведене, ми, депутати Львівської міської ради вимагаємо Вашої негайної реакції та сприяння щодо відкликання позову Першого заступника керівника Львівської місцевої прокуратури № 1 до виконавчого комітету Львівської міської ради про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Львівської міської ради від 11.11.2016 № 1025 «Про затвердження порядку розміщення малих архітектурних форм (вивісок) у м. Львові».