Lvov 1Відновити Єврейський музей у Львові закликали городян відомий український вчений-економіст д-р Степан Давимука і журналіст-міжнародник, представник ЮНЕСКО у Львівській області Марко Сімкін. «Відновлення Єврейського музею у Львові стане доказом демократичного розвитку незалежної української держави», - переконані ініціатори проекту. Про це пише «Музейний простір» з посиланням на «Хадашот».

До ініціативної групи з відновлення музею увійшли письменник, директор музею Івана Франка Роман Горак, відомий історик, професор Ярослав Грицак, віце-президент Всесвітнього християнського конгресу Володимир Гаюк, директор Центру міської історії Львова Софія Дяк, глава департаменту культури та релігій Львівської ОДА Христина Береговська і багато інших відомих львів'яни.

Повідомляється, що навесні 2011 року під головуванням голови Асоціації єврейських організацій та общин України (Ваада) Йосипа Зісельса у Львові пройшло обговорення концепції Музею історії і культури євреїв Галичини. «Ми уклали договори з низкою львівських музеїв, де зберігаються частини колекції, відданої на зберігання Гольдштейну, - каже Зісельс. - Ідея була проста - в будівлі на Шолом-Алейхема, 12 з окремих блоків, кожен з яких був би філією одного з цих музеїв, скласти експозицію, що найбільш повно відображає збори довоєнного єврейського музею Львова. На жаль, тоді у цього проекту не було місцевого лідера, та й рабин громади, якій належить будівля, відмовився передавати його під музей». Сьогодні будинок, де в 1934 році відкрився Єврейський музей, руйнується на очах.

Нагадаємо, в кінці минулого року Галицький районний суд Львова зобов'язав власника будівлі - юдейську релігійну громаду «Бейс Аарон ве-Ісраель» - провести в ньому капітальний ремонт. Підставою стали скарги мешканців сусіднього будинку, які стверджували, що їх квартири затоплюються через поганий стан даху будівлі єврейської громади.