1 0 098
Фото: "Дивись.info"
У Львові на вул. Левицького падає балкон. Протягом останнього часу там чи не щодня падають шматки бетону, а подекуди вже видніється лише арматура.

Про це розповіла місцева мешканув Оксана Мельник, пише "Дивись.info".

«Та ситуація триває вже близько пів року. В нас у будинку балконна система, лише декілька квартир мають вхід з під’їзду. У квартири 2-го та 3-го поверхів заходити здебільшого потрібно через балкон. Аварійний балкон розташований на 3-му поверсі і є безпосередньо над входом у моє помешкання. Осипатися він почав ще пів року тому. Спершу падали шматки бетону розміром, як дитячий кулак, потім – як дорослий. Пластикова поверхня, яка там була, повністю тріснула. У вересні я подзвонила на гарячу лінію міста. ЛКП «Управитель», яке влилось у ЛКП «Господар», єдину роботу, яку виконали – в жовтні минулого року працівник жеку палицею позбивав ближні обламки, які вже висіли на волосині. Все. До минуло тижня жодних дій більше не було. Кілька днів тому знову прийшли і пооббивали палицею, але вже в іншому місці», – скаржиться пані Оксана.

Голова Личаківської РДА Іван Лозиньский визнає: балкон у будинку на Левицького, 91 дійсно потребує ремонту:

«У нас було звернення мешканців, яке ми отримали два тижні тому. ЛКП «Господар», де директором є Валерій Таракулов. Він відправив працівників, щоб вони зняли гострий аварійний стан будинку. Але щоб там зробити капітальний ремонт, грошей нема. Два тижні тому з ними говорив. А від них лише робіть і робить. Ми зняли аварійні місця, ще підемо обгородимо. Але, поки не буде визначена форма власності, нічого ми з цим будинком робити не будемо».

В адміністрації пояснюють – мешканці аварійного будинку стали заручниками житлово- комунальної реформи.

«Що це означає? Вони визначають свого управителя, укладають угоду, накопичують кошти, скільки це буде коштувати і, як власники будинку, приступають до його ремонту. Мешканцям дали протокол, щоби вони визначились з формою власності. Бо цей будинок зняли з балансу місцевих рад. Він сьогодні у власності мешканців. Їм запропоновано форму власності – або ОСББ, або самоуправіління, або укласти угоду з управляючою компанією для того, щоб вони обслуговували цей будинок», – пояснює Лозинський.

У Личаківській РДА не погоджуються з таким трактуванням і наголошують: мешканці сплачуюють у ЛКП «Господар» за вивіз сміття, електроенергію в місцях загального користування, дератизацію і поточний ремонт. Для того, щоби будинок обслуговували і там зробили капітальний ремонт, треба укласти угоду. Сьогодні вони можуть лише забезпечити, аби уламки не падали на голову.

«На край балкону вже небезпечно ставати, бо вже є місця де залишилася лише арматура. Але поки не буде укладено договір, капітального ремонту балкону не буде. Власники мають укласти угоду і вже тоді можуть вирішувати, коли саме його ремонтувати. Якщо вже уклали угоду, то управляюча компанія повністю бере на себе відповідальність за балкон, складає кошторис. До 1 травня компанія буде їх обслуговувати, але щоби проводити ремонтні роботи такого масштабу, коштів нема. Після 1 травня за законом треба буде вибирати на конкурсній основі управителя будинку чи хочуть цього мешканці, чи ні», – підсумував Іван Лозинський.

Зауважимо, що у Личаківському районі залишилась одна управляюча компанія. Мешканцям пропонують створити ОСББ, або взяти будинок на самоуправління. До 1 травня будинок обслуговує ЛКП «Господар», але на управління не бере. Голова РДА радить мешканцям зараз загородити балкон, прийти та підписати протокол з управляючою компанією і тоді їм пояснять, що і скільки буде коштувати.

«Є прийнята програма міста, де мешканці не залишаються сам на сам з такими проблемами, є програма, передбачена для капітального ремонту покрівель, каналізацій і ліфтів. Там є співфінансування під 10, 15 і 30%, решту додає місто», – пояснює Лозинський.

Щодо ОСББ пані Оксана каже, що мешканцям їхнього будинку невигідно його створювати, бо є лише 17 квартир. А оскільки будівля є старим житловим фондом, то нікому не цікаво, щоби такий будинок до них доєднався: «Нас інтенсивно схиляють до укладання договору, а в нас не дуже є альтернатива. Бо в Личаківському районі лише є одне укрупнене ЛКП «Господар». ОСББ теж нам не дуже підходить через те, що будинок старий ніхто нас не хоче приєднувати. Але біда в тому, що ЛКП нам виставляють ці рахунки, які ми оплачуємо, а самі нічого не роблять».

На сьогодні, переконує Оксана Мельник, процес на стадії відписок. Вихід – оббивати аварійні ділянки теж не підходить, бо там є дуже великі діри.

«Останнього разу прийшла відписка, перекладають відповідальність на нас – мешканців будинку. Чому на нас, якщо ми є на балансі? Якщо ми не на балансі, то чому з нас продовжуть брати гроші», – дивується жінка.

Ми вирішили запитати, що з цього приводу думає директор ЛКП «Господар». Валерій Таракулов стан балкону прокоментував оптимістично:

«Суттєвого погіршення в стані балкону не виявлено, тріщини відсутні, виявлено лише відшарування з нижньої сторони плити і бічні відшарування. Під час обходу ми їх зафіксували і оббили. Зараз за балконом ведуть догляд. Якщо вони хочуть щось більшого, їм треба письмово звернутись до ЛКП «Господар», ми укладемо договір, зробимо кошторис і аж тоді ремонт. Будинок списано з балансу місцевих рад, зараз він на 100% належить мешканцям будинку. Сплачують мешканці за утримання будинку, але за вже за спожиті послуги».

На уточнюючі питання щодо того, за що і куди мешканці Костя Левицького, 91 сплачують кошти, директор ЛКП відповів, що він на адресах має багато мешканців і різко передумав спілкуватись.

«Це ужас: скажи їй і скажи їй», – закінчив розмову директор Таракулов.

Поки мешканці визначаються з формою власності, працівники ЛКП оббивають брили бетону, а адміністрація наглядає за ситуацією, балкон руйнується з кожним днем дедалі більше. В підлозі вже утворились величезні діри. Коли вони були ще невеликі, мешканці кажуть, що залатати їх було б значно простіше. Але нема папірця – нема ремонту.