d8a1a0e96dcd5284449d827719db8d2b 2«Забудівельник зробив дуже велику біду і дуже велику помилку, що він цей будинок зруйнував, хоча це був приватний будинок і він викупив його в мешканців. Коли це все сталося в нас була дуже велика дискусія, ми подали в суд, виграли його, щодо відновлення будинку в цьому стані який був. Але цей  будинок був би приватною власністю того самого забудівельника. І що б ми отримали взамін? Для прослави Ярославенка дуже мало», - так мер Львова Андрій Садовий прокоментував Дивись.Інфо рішення виконкому дозволити будувати на місці історичної вілли Ярославенка багатоквартирний будинок.

Міський голова Львова зауважив, що львівська влада знайшла компромісне рішення: забудовник будує низькоповерховий будинок і перший поверх віддає містові, і там буде музична студія імені Ярославенка.

«І це буде прослава імені композитора, кожен день там будуть діти ходити займатися, тобто місто отримає з цього вигоду. Ця нова архітектура вона має бути дуже якісною. Коли австріяки прийшли до Львова, вони півцентру знесли, а сьогодні ці будівлі є пам’ятками  архітектури. Тому, на превеликий жаль, вернути те що вже зруйновано практично неможливо. Навіть якщо б це гіпотетично сталося, то невідомо коли. Коли місто судиться з представниками бізнесу, то це може  тривати десятиліттями. Рівень нашої судової системи ви знаєте. Тому мені здається цей компроміс є досить коректний», – сказав мер Львова.

На зауваження журналіста ДивисьІнфо, що місто могло б таки домогтися відновлення будинку і наприклад викупити його для суспільних потреб, якщо немає іншого механізму його повернути, Андрій  Садовий знову заговорив про вигоду: «Ви пам’ятаєте, як цей будинок виглядав. Це не був унікальний будинок з точки зору архітектури. Це був звичний будинок гарний, невеликий і ця навіть площа, яку ми отримаємо більша від площі, яка була в цьому будинку.  Громада міста, діти, отримають дуже велику вигоду, бо вони будуть мати де займатися музикою. Для прослави імені  Ярославенка нічого кращого не може бути. Ну був би там той будинок, він би там собі стояв, потім би знову його комусь перепродали, і що? А так ім’я Ярославенка буде на назві цієї музичної студії. Думаю, він там на небі тішиться з наших рішень», – каже Андрій Садовий.

Нагадаємо, наприкінці березня виконавчий комітет Львівської міської ради без зайвого галасу поставив крапку у майже десятирічній епопеї з будинком відомого львівського композитора Ярослава Ярославенка. Своїм рішеням виконком затвердив містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки на будівництво гр. Мельником Р.Л. багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського обслуговування, музичною дитячою ім. Я. Ярославенка, творчими майстернями та даховою котельнею на вулиці Ярославенка, 30. За словами головного архітектора міста Юліана Чаплінського йдеться про 4-поверховий будинок.